1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. telakkateollisuus

Rakkauden laiva – rautakourien viimeinen lahja?

Sydämelliset terveiset turkulaisilta laivanrakentajilta vauhdittavat uuden Viking Gracen taivalta. Lemmenlaiva voi kuitenkin jäädä telakkaväen viimeiseksi kiitokseksi varustamoille.

Kuva: Erkki Vuotinen

STX Turun telakan henkilöstöllä on ollut tapana kiittää laivatilauksen tehneitä varustamoja omalla lahjallaan. Aiemmin laivateräs on taipunut mm. kullankaivajaksi ja ballerinoiksi, seilaapa jossain päin Karibianmerta Wurlitzer-Elvis sekä Rocky nyrkkeilyhanskat taivasta kohden kohotettuina.

Epäilen, että me tästä vielä joku portti keksitään.

Veli-Matti Koivula

Torstaina telakalta luovutettiin Viking Linen tilaama Grace, joka aloittaa liikennöinnin ensi viikolla Turun ja Tukholman välillä.

Myös sen matkassa on rautakourien kiitoslahja, jota matkustajat pääsevät ihmettelemään yökerhon liepeillä.

– Aiheena siinä on vähän tämmönen vanhan ajan laiva; ei se nyt oikein viikinkilaiva ole, eikä ole tarkoituskaan olla laivan pienoismalli. Hiukan vaikuttaisi Vasa-laivan tyyliseltä, hyvin mielikuvitusmaiselta, kuvailee projektin ”taiteellinen johtaja”, putkiasentaja Veli-Matti Koivula.

Kippari kaasuttelee täydestä sydämestä

Kuva: Erkki Vuotinen

Lemmenlaivasta joka tapauksessa on kyse, sillä Amor ampuu sydänkärkisiä nuoliaan ja keula kyntää sydämenmuotoista aaltoa.

– Tämä ei ole sotalaiva niin kuin vanhan ajan viikinkilaivat, joissa oli lohikäärme keulassa! Tämä on rakkauden laiva, ja peräkanneltakin nousee kaksi sydämenmallista ilmapalloa. Ne symbolisesti kuvaavat LNG-kaasusäiliöitä, mutta ne on nyt naamioitu sydänilmapallon muotoon.

Gracen nimikylttiä kannattelevista neitokaisista toinen on supisuomalainen lettipää ja toinen kansainvälinen ”kiharaisempi takkutukka”. Paljon muutakin symboliikkaa on kätketty laivamatkailijoiden löydettäväksi.

Viking Linen miehistökin on edustettuna rakkauden laivan kannella.

– Ruorissa ohjastelee toimitusjohtaja Mikael Backman aurinkolasit ja viikinkikypärä päässä. Hän kurvailee täysin rinnoin niin innoissaan, että putoaa melkein kuskinpukiltakin!

Toivo elää yhä telakalla

Lahjateoksellaan Veli-Matti Koivula ja muut rautakourat haluavat välittää positiivista ja rentoa menoa, vaikka Turun telakan väellä on viime aikoina ollut kylmää kyytiä.

Kuva: Erkki Vuotinen

Royal Caribbeanin uusi jättitilaus lipui Ranskaan, ja TUI-risteilijöidenkin rakentaminen on yhä usvan peitossa.

Koivulan mietteissä kuitenkin on jo lahja, joka TUI Cruises –varustamolle mahdollisesti päästään luovuttamaan.

– Aina kun laivatilauksesta jollakin tasolla ruvetaan puhumaan, niin kyllä se mietinnässä on. Sama kuin tässä Oasiksessa, joka menetettiin, niin kerkesi siinäkin ajatukset jo pyöriä. Siinä olisi ollut viisihenkinen perhe riemulomalle lähdössä, lapset olisivat heilutelleet matkalaukkuja ja reppuja, ja ilakoiden ja hyppien olisi menty laiturille. Taustalla olisi ollut se uusi laiva, joko nimenä tai muuten. Se jäi nyt tekemättä.

STX Turun telakan yllä leijuvista synkistä pilvistä huolimatta Veli-Matti Koivula ei ole vielä valmis heittämään hanskoja naulaan.

– Kyllä mä olen optimistinen henkilö! Epäilen, että me tästä vielä joku portti keksitään, että onhan meillä valtavan hyvä laivanrakennusperinne ja taito satojen vuosien takaa. Eihän sitä näin voi lopettaa! Kyllä se nyt hullua olisi, jos lintu lennosta ammuttaisiin alas!