Ministeriön vastaus salaussyytöksiin: "Työmme on julkista ja läpinäkyvää"

Ympäristöjärjestöt ovat kritisoineet työ- ja elinkeinoministeriötä salailusta, koska ministeriö ei ole julkistanut tekemiään sähkönkulutusennusteita. Ministeriön mukaan kyse ei ole salailusta. Ennusteet vain eivät ole vielä valmiit.

Kotimaa
Työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Esa Härmälä.
Työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Esa Härmälä.Yle

Hallituksen työryhmä päättää tammikuun lopulla pidettävässä kokouksessaan ilmasto- ja energiastrategiasta. Sen yhtenä perustana on työ- ja elinkeinoministeriön tekemä sähkönkulutusennuste. Ympäristöjärjestöt haluaisivat ennusteen käsiinsä ennen hallituksen strategiapäätöstä. Ne eivät kuitenkaan ole sitä saaneet ja syyttävät ministeriötä salailusta.

Ministeriön energiaosaston osastopäällikön Esa Härmälän mukaan kyse ei ole kuitenkaan salailusta.

- Se ei ole vielä valmis, vaan täsmentyy koko ajan, hän toteaa.

- Ennusteen materiaalissa on paljon yrityskohtaisia tietoja, joita me emme tietenkään voi antaa. Muuten tämä työ on hyvin julkista ja läpinäkyvää, Härmälä vakuuttaa.

Ympäristöjärjestöjen mukaan olisi tärkeää päästä keskustelemaan ilmasto- ja energia-asioista, ennen kuin hallitus lyö strategiansa lukkoon. Härmälän mukaan keskustelun aika on vasta strategian julkistuksen jälkeen.

- Heti tämän perään alamme tehdä tiekarttaa vuoteen 2050, ja varsinainen keskustelu tullaan käymään siinä yhteydessä, hän vakuuttaa.

"Olemme valitulla uralla"

Härmälän mukaan kyseessä ei oikeastaan edes ole strategiasta päättäminen vaan päivitys.

- Päivitämme nyt vuonna 2008 tehdyn ilmastostrategian eli katsomme, miten mennään vuodelle 2020 asetettuja tavoitteita kohti. Sähkönkulutusennuste vuodelle 2020 oli 97 terawattituntia ja nyt näyttää siltä, että ennuste jää jonkin verran sen alle, hän kertoo.

Härmälän mukaan tällainen strategian päivitys on erittäin tarpeellista.

- Mielestäni on äärimmäisen tärkeää poliitikoille ja kansalaisille tietää, että kaikki tavoitteet, jotka koskevat päästöjen vähentymistä, uusiutuvan energian lisäämistä ja energiatehokkuuden paranemista ovat toteutumassa. Olemme valitulla uralla.