1. yle.fi
  2. Uutiset

Osa kännyköiden metalleista jää vielä erottelematta kierrätyksessä

Kierrätys maksaa tuottajille, mutta kännyköistä eroteltavat jalometallit ovat arvokkaita. Nokia myöntää, että puhelimissa käytettäviä erikoismetalleja, kuten Euroopan taloudelle kriittiseksi luokiteltua tantaalia ei kuitenkaan vielä edes erotella puhelimista. Tantaalia kaivetaan esimerkiksi kiistanalaisissa kongolaisissa kaivoksissa.

Kotimaan uutiset
Grafiikka matkapuhelimien kierrätyksestä.

Alle kymmenesosa kännyköistä kierrätetään

Pelkästään suomalaisten piironkien laatikoissa makaa miljoonia käyttämättömiä vanhoja puhelimia. Voi vain kuvitella kuinka paljon vanhoja kännyköitä on tyhjänpanttina maailmassa. Vaikka Suomessa on jo totuttu kierrättämään muovia, lasia ja paperia, kännyköiden kierrätys ei täälläkään vielä ole arkipäivää.

Kuusakosken kierrätystehtaalle (siirryt toiseen palveluun) puhelimia tulee vähän kierrätettäviksi uusiokäyttöön verrattuna siihen paljonko niitä ostetaan.

- Kyllähän se olisi tärkeää, kun ajatellaan kuinka paljon puhelimia kuluttajilta poistuu ja kuinka paljon niitä kaupasta hankitaan. Suomessakin puhutaan varmaan miljoonasta matkapuhelimesta vuodessa. Kyllähän miljoonastakin puhelimesta aika iso virta syntyy, kertoo projektipäällikkö Jaakko Savolainen Kuusakosken kierrätystehtaalla Helsingissä.

Kyllähän miljoonastakin puhelimesta aika iso virta tulee.

Jaakko Savolainen, Kuusakoski Oy

Matkapuhelinvalmistaja Nokia laskee, että noin yhdeksän prosenttia maailman kännyköistä kierrätetään. Viitisen vuotta sitten vain kolme prosenttia kännyköistä kierrätettiin uusiokäyttöön.

Ympäristön kannalta olisi hyvä, että kännyköiden materiaalit kierrätettäsiin, jotta laitteet eivät joutuisi ainakaan kaatopaikoille, koska ne ovat ongelmajätettä. Pidemmälle ajateltuna puhelimessa käytettävien metallien kierrättämisestä pitäisi seurata se, että uusia metallikaivoksia ei tarvitsi avata.

Kierrättämisessä ei ole kysymys vain ympäristöarvoista, vaan Euroopan talousalueelle erityisesti metallien kierrättämisellä on myös taloudellista arvoa.

Akkujen kemikaalit käsitellään Suomessa

Kun kuluttaja heittää vanhan kännykkänsä kierrätyspisteeseen, se menee Kuusakosken kaltaiselle kierrätystehtaalle.

Kuusakoski irrottaa akut käsipelillä ja lähettää ne Akkuser-nimiseen (siirryt toiseen palveluun) akkujenkäsittelylaitokseen Nivalaan. Siellä litiumioniakuista tehdään jauhetta, joka lähetetään Kokkolaan OMG Chemicals (siirryt toiseen palveluun) -nimiseen jalostamoon, jossa kobolttiakin sisältävä jauhe käsitellään uudelleen käytettäväksi pulveriksi.

Pulveri lähetetään Aasiaan, kuten Japaniin, Kiinaan, Taiwaniin ja Koreaan, missä uudet akut tehdään. Suomesta maailmalle lähtevä kemikaali on siis sitä ainetta, joka mahdollistaa akun latautumisen ja purkautumisen.

Akkuser Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Pudas kertoo, että jos Akkuserille tulee vanhanaikaisia nikkelimetallihybridiakkuja, ne lähetetään Harjavallan nikkelisulattoon. Sieltä ne menevät eteenpäin teollisuuden käyttöön. Nikkeliä käytetään vaikkapa autojen valmistuksessa tai uusissa akuissa.

Kulta ja hopea erotellaan Ruotsissa ja myydään maailmanmarkkinoille

Kuusakosken kierrätystehtaissa erotellaan puhelimista myös muovi ja se toimitetaan muovitehtaisiin, joissa tehdään uusia muovituotteita, vaikkapa muovipusseja - tai uusia kännykänkuoria. Osa muovista käytetään energiaksi polttamalla.

Kuusakoskella matkapuhelimet murskataan. Puhelimista erotellaan myös rautaa ja alumiinia, jotka lähtevät raaka-aineeksi teollisuuteen.

Tämän jälkeen puhelimien piirikortit läheteään sulatetaan Bolidenin metallisulatossa (siirryt toiseen palveluun). Kupari ja jalometallit, kuten kulta, hopea ja palladium erotellaan, ja ne myydään maailmanmarkkinoilla. Kultaa voidaan käyttää vaikkapa sormuksiin - tai esimerkiksi uusiin kännyköiden piirilevyihin sähköä johtamaan.

Nokian puhelimissa on myös konfliktimetalleja 

Matkapuhelimessa, kuten muissakin elektroniikkatuotteissa käytetään lisäksi myös erilaisia erikoismetalleja, kuten joitakin harvinaisia maametalleja. Harvinaisia maametalleja on useita. Nokialta kerrotaan, että esimerkiksi lantaania käytetään puhelimissa.

Nokian puhelimissa käytetään myös tantaalia. Sitä kutsutaan kolfliktimetalliksi, koska sitä kaivetaan muun muassa Afrikassa, sotaisassa Kongossa kiistanalaisissa kaivoksissa. Tantaali on nimetty myös Euroopassa yhdeksi kriittisistä metalleista. Raaka-ainetta pidetään kriittisenä, jos sillä on tärkeä merkitys EU:n taloudelle ja sillä on suuri saatavuusriski. Kriittistä raaka-ainetta ei voi yleensä korvata toisella materiaalilla.

Vaikka erikoisempia metalleja on erittäin vähän jokaisessa puhelimessa, ne ovat välttämättömiä, jotta nykyajan puhelin toimii niin tehokkaasti kuin kuluttajat ovat tottuneet.

Harvinaisempia metalleja olisi kyllä teknisesti mahdollista erotella, Euroopassa esimerkiksi Hollannissa toimiva Umicore-niminen (siirryt toiseen palveluun) kierrätyslaitos pystyy erottelemaan niitä sulatossaan.

Ainakaan Kuusakoski ei toimita erikoismetalleita eroteltaviksi, koska niitä on niin vähän puhelimissa ja niiden erotteleminen on kallista. Kuusakoskelta kerrotaan, että malmista louhiminen on vielä edullisempaa kuin kierrätys.

Erikoismetalleja ei vielä erotella

Nokia lupaa nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että vanhan Nokia-puhelimen materiaaleista voidaan kierrättää sata prosenttia joko uusio- tai energiakäyttöön.

Nokialta kerrotaan kuitenkin, että vaikka siis esimerkiksi tantaali on yksi Euroopan taloudelle kriittiseksi luokitelluista metalleista, Nokiankaan puhelimista ei vielä erotella erikoismetalleja. Eli tantaalia tai harvinaisia maametalleja ei erotella ja myydä maailmanmarkkoilla uusiokäyttöön ja sellaisinaan käytettäviksi uusiin puhelimiin.

Harvinaiset maametallit eivät mene suoraan kierrätyksessä harvinaismaametallikäyttöön puhelimiin. Kyllä puhelimissa käytetään primäärilaatuja.

Helena Castrén, Nokia

- Kyllä se vielä on näin, Nokian kestävän kehityksen Euroopan-toiminnoista vastaava päällikkö Helena Castrén myöntää.

- Harvinaiset maametallit eivät mene suoraan kierrätyksessä harvinaismaametallikäyttöön puhelimessa. Laatuvaatimukset ovat sellaisia, että kyllä puhelimissa käytetään primäärilaatuja.

- Erikoismetallit voivat mennä kierrätettävän raudan tai kuparin seassa eteenpäin eli kyllähän se metalli sitten on taas käytössä, Castrén selvittää metallien kiertokulkukua.

- Tämäntyyppisten materiaalien käyttö on kuitenkin kehitysskaalassa suhteellisen uutta. Tuotteissa niitä on käytetetty noin kymmenen, viiden vuoden ajan, joten suuri osa tuotteista on vielä kierrossa kuluttajilla, eikä siten ole palautunut metallikertoon kierrättäjälle, Castrén selittää.

Kun tekniikka kehittyy ja kun erikoismetallien erottelu tulee halvemmaksi ja helpommaksi, kriittisiä metalleja alettaneen siis enemmän erotella ja käyttää hyväksi uusissa tuotteissa. Esimerkiksi autonvalmistaja Toyota on jo alkanut jo kierrättä harvinaisia maametalleja.

Kuluttajalle kierrätys tulossa helpommaksi - tuottajille lisää vastuuta

Kuluttajalle vanhan puhelimen jättäminen kierrätykseen on ilmaista ja kierrätyskuluista vastaavat tuottajat, kuten Nokia.

Kuluttajille kierrätys tulee nykyistä helpommaksi toukokuusta lähtien, kun sähkö- ja elektroniikkatuotteita myyville kaupoille tulee velvollisuus ottaa maksutta vastaan vanha laite, jos asiakas ostaa uuden. Tosin vastaanottovelvollisuus koskee vain isoja liikkeitä.

Pirkanmaan Ely-keskuksesta kerrotaan, että reilun vuoden kuluttua kierrätys kuluttajalle helpottuu vielä enemmän: silloin elektroniikkaa myyvien kauppojen pitää ottaa vastaan kännyköitä, vaikkei asiakas ostaisi uutta laitetta.

Suomessa Pirkanmaan Ely-keskus valvoo, että tuottajat järjestävät kännyköiden kierrätyksen. Kierrätyslaitoksilla, kuten Kuusakoskella ja Akkuserilla, on Aluehallintovirastojen ympäristölupa. Kierrätys perustuu EU-direktiiveihin ja Suomen jätelakiin. EU:lle raportoidaan kierrätyksen järjestämisestä.

Pirkanmaan Ely-keskusesta vakuutetaan, että jos puhelimen jättää virallisiin kierrätyspisteisiin, kuluttaja voi olla varma, että kierrätys tapahtuu säädösten mukaisesti ja kännykät päätyvät todella kierrätykseen ja sitä kautta niiden raaka-aineet uusiokäyttöön.

Mitä useampi kännykkä kierrätetään, sen halvemmaksi kierrätyskustannukset tulevat

Nokialta kerrotaan, että kännykällä on positiivinen kierrätysarvo, koska siitä saatavat metallit ovat arvokkaita. Jos metalleja ei käytettäisi uudestaan, niiden maailmanmarkkinahinnat kohoaisivat. Matkapuhelimet kootaan nykyään Aasiassa, jossa ovat myös puhelimien sirukorttien ja akkujen valmistajat. Erityisesti Kiinassa on kaivoksia, joista puhelimiin tarvittavia metalleja kaivetaan.

Kyllä tämä on ihan liiketoimintaa ja metalli on kauppatavaraa.

Helena Castrén, Nokia

- Kyllähän Kiinassakin kerrätetään materiaaleja hyvinkin paljon, mutta Euroopassakin kierrätetään metallia niin pitkälle kuin pystytään, koska meillä oma kaivostoiminta kattaa vain osan tuotantoon tarvittavista metalleista, Nokian kestävän kehityksen Euroopan-toiminnoista vastaava päällikkö Helena Castrén kertoo.

- Kyllähän tämä on ihan liiketoimintaa ja metalli on kauppatavaraa. Jokaisella maa-alueella on intresseissä pitää matriaalikierto kunnossa, Castrén toteaa.

Nokialla ei kuitenkaan erityisesti odoteta kieli pitkällä puhelinten palautumista kierrätettäviksi, mutta mitä enemmän laitteita tulee kierrätettäväksi, sen halvempaa niiden kierrättäminen tulee.

Lue seuraavaksi