1. yle.fi
  2. Uutiset

Kirjekyyhkyn sodanaikainen salaviesti aukesi sittenkin

Kesken matkan kuolleen kirjekyyhkyn salaviesti miehitetystä Normandiasta on auennut Kanadasta löydetyn koodikirjan avulla.

kulttuuri

Britanniasta löytyneen toisen maailmansodan aikaisen salaviestin sisältö on saatu osittain ratkaistua. Salasanomaa tuoneen kirjekyyhkyn jäänteet löytyivät viime vuonna, kun surreylaisen talon kauan tukossa ollutta savupiippua alettiin avata. Kyyhkyn jalkaan oli kiinnitetty koodattu sanoma.

Asiantuntijat ehtivät jo arvioida, että brittisotilaan vuonna 1944 kirjoittama viesti voisi jäädä ikuiseksi arvoitukseksi. Se kuitenkin ratkesi Kanadasta löytyneen vanhan koodikirjan avulla.

Vaikka tykistölle laadittu koodiavain on ensimmäisen maailmansodan aikainen, se avitti tutkijaa myös toisen maailmansodan aikaisen salasanoman tulkitsemisessa. Britanniassa koodit tuhottiin sodan jälkeen.

Osa koodista hämäystä?

Viestin kirjoittaja oli kersantti William Stott, joka oli pudottautunut laskuvarjolla natsi-Saksan miehittämään Normandiaan. Hän kaatui taistelussa joitakin viikkoja viestin lähettämisen jälkeen. Kirjekyyhky menehtyi savupiippuun Britanniassa lähellä määränpäätään.

Kanadalaistutkija Gordon Young kertoo, että suurin osa koodatun viestin sisällöstä on selvinnyt. Stott kertoi laskeutuneensa varhain aamulla, raportoi saksalaisten miehitysjoukoista ja aseistuksesta alueella sekä pyysi lisäohjeita.

Youngin mukaan osa koodista on vaikeaselkoisempaa ja saattaa olla pelkkää hämäystä, jota Stott lisäsi siltä varalta, että viesti päätyisi saksalaisten käsiin. Young jatkaa kuitenkin tutkimuksiaan.

Sankarikyyhkyn tarinan uusimmista käänteistä kertoo brittilehti Dorset Echo. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi