1. yle.fi
  2. Uutiset

Liikenteen päästöt ehkä yhteydessä autismin riskiin

Tutkijat havaitsivat autististen lasten asuneen ensimmäisen elinvuotensa todennäköisemmin alueilla, joiden ilmassa oli mittausten perusteella runsaammin liikenteeseen liittyviä ilmansaasteita.

terveys

Autoliikenteen päästöt ja ilmansaasteet saattavat osaltaan vaikuttaa lapsen autismiriskiin, tuore yhdysvaltalaistutkimus vihjaa. Autistisia lapsia syntyy hieman enemmän alueilla, joissa päästöjä on runsaasti.

JAMA Psychiatry -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 279 autistisen kalifornialaislapsen ja 245 verrokin aineistoon.

Kun tutkijat vertasivat lapsia asuinalueiden perusteella, he havaitsivat autististen lasten asuneen ensimmäisen elinvuotensa todennäköisemmin alueilla, joiden ilmassa oli mittausten perusteella runsaammin liikenteeseen liittyviä ilmansaasteita. Myös raskausajan ilmansaastealtistus liittyi autismin riskiin.

Tarkemmat analyysit liittivät yhteyden hengitysilman PM2,5-pienhiukkasiin ja suurempiin PM10-hiukkaspäästöihin sekä typpidioksidiin, joka kaupungeissa on peräisin autojen pakokaasuista.

Tulokset eivät riitä osoittamaan, että vain ilmansaasteet selittävät yhteyden, mutta ympäristön myrkkyjen ja muiden ympäristötekijöiden on aiemminkin epäilty vaikuttavan autismin kehittymiseen. Havainnot on silti varmistettava lisätutkimuksissa.

Autismi on yleensä alle kolmevuotiaana ilmenevä aivojen kehityshäiriö, joka mm. vaikeuttaa ilmeiden ja eleiden ja niillä välitettävien tunteiden tulkitsemista. Pelkän autismin sijaan usein puhutaan laajemmin autismin kirjosta, johon lukeutuvat muun muassa Aspergerin oireyhtymä ja epätyypilliset autismin muodot. Autismi on noin 10 000 suomalaisella.

Lähteet: Duodecim

Lue seuraavaksi