1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Beasts of the Southern Wild on lumoava elämys

Kuusivuotias Hushpuppy asuu isänsä Winkin kanssa Bathtub-nimen jostain saaneella, Louisianan tulvapatojen ulkopuolella sijaitsevalla rämealueella. Monien muiden Bathtubin asukkaiden tavoin pienen mutta pippurisen Hushpuppyn isä on alkoholisti.

Kuva: Yle

Elämä rämeellä ei ole helppoa.  Rahaa kaksikolla on niukalti ja niin perheen ravinto koostuu lähinnä ilmaisista meren antimista. Koulua paikalliset lapset toki käyvät, mutta opetusmenetelmistä ja laadusta voidaan olla montaa mieltä. Kaiken lisäksi Hushpuppyn isä on vakavasti sairas ja hän yrittää omalla karskilla tavallaan valmentaa tytärtään hetkeen, jolloin häntä ei enää ole.

Beasts of the Southern Wild onnistuu olemaan yhtä aikaa ainakin kolmenlainen elokuva.  Yhdellä tasolla se on faabeli ilmaston lämpenemisestä ja sen mukanaan tuomasta luonnonkatastrofista, jonka kouriin elokuvan henkilöt omalla tavallaan joutuvat. Toisaalta se on lämminhenkinen kuvaus Lousianan tulvapatojen ulkopuolella elävien, köyhääkin köyhempien ihmisten elämästä. Näiden ihmisten elämä on karua, mutta omalla tavallaan myös turvallista ja iloista. Yhteisön asukit huolehtivat toisistaan, eikä ketään jätetä yksin. Tämän yltiököyhälistöromanttisen kuvan rikkoo se, että suurin osa asukeista on alkoholisteja. Kolmanneksi Beasts, on sen päähenkilön, kuusivuotiaan Hushpuppyn kasvutarina. Jotta elokuva olisi vieläkin monitasoisempi ja kuulostaisi entistäkin hankalammalta, niin sen tapahtumat sijoittuvat osin todellisuuteen ja osin kuusivuotiaan päähenkilönsä pään sisälle.

En tiedä minkälaista taikasauvaa ohjaaja Benh Zeitlin on käyttänyt, mutta hän on onnistunut luomaan kankaalle jotakin, jota kirjallisuudessa on totuttu kutsumaan maagiseksi realismiksi. Huolimatta elokuvan monista tasoista, asettuvat kaikki sen eri puolet vaivattomasti samalla janalle ja tarinaa on helppo seurata ja mikä varmasti tärkeintä, sen katsominen on lumoava elämys.

Zeitlinin hienoimpiin saavutuksiin kuuluu, se kuinka kertakaikkisen loisteliaan näyttelijäsuorituksen hän on saanut ulos nuoresta pääosanesittäjästään, Hushpuppya esittävästä Quvenzhané Wallisista. Kuvausten aikoihin kuusivuotias Wallis elää jokaisessa kohtauksessa mukana niin intensiivisesti, että siinä olisi ammattinäyttelijälläkin tekemistä.

Oscar-ehdokkuuksia Beasts of the Southern Wild sai neljä kappaletta. Näiden joukossa ovat tavoitellut parhaan elokuvan ja –ohjaajan ehdokkudet. Elokuvan nuori päänäyttelijä on hänkin ehdolla. Mikäli Quvenzhané Wallis saa parhaan naispääosanäyttelijän palkinnon, tulee hänestä kaikkien aikojen nuorin Oscar–voittaja.