1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kouluruoka

Kaali- ja perunaruoat ottavat oppilaita päähän

Yläasteikäiset pitävät kouluruokaa pääasiassa hyvänä. Positiivista palautetta nuoret antavat varsinkin erilaisten vaihtoehtojen tarjoamisesta. Monien mielestä tasoa voisi silti parantaakin.

Yhdeksäsluokkalaiset Nelli Jääskeläinen ja Maija Viipuri Kuva: Jesse Pasanen / Yle

Kahdeksasluokkalaiselle Joni Rahikaiselle kouluruoka on enimmäkseen maistunut.

- Ruokatarjoilu on täällä monipuolista ja syön ihan mukavasti. Jos on sellaista, mistä ei tykkää, niin onneksi on tarjolla myös viimekertaista ruokaa, Rahikainen pohtii.

Rahikaisenkin mielestä petrattavaa olisi. Hänen mielestään perunaruokia on liian usein. Laktoosi-intoleranssia sairastavana laktoosittomille tarkoitettu perunamuusi on hänestä välillä sitruunan makuista.

Muuten oppilaiden ruokatoiveet on otettu hänestä hyvin vastaan. Myös juomapuoli on hänestä hyvin kehitelty ja monipuolinen.

- Aika moni syö täällä ihan hyvin ja ovat tyytyväisiä tarjontaan, Rahikainen kuvailee.

Oppilaiden ruokatoiveita selvitetty kyselyllä

Yhdeksäsluokkalaisen Maija Viipurin mielestä ruoka on yleensä syötävää ja hän käy kouluruokailussa joka päivä.

- Tosi hyvä ja monipuolinen juttu on myös kasvisruokavaihtoehto. Salaattivaihtoehdot saisivat kuitenkin olla monipuolisempia, esimerkiksi kaalisekoitukset alkavat ottaa jo päähän. Pehmeätä leipää saisi myös olla useammin, Viipuri arvioio.

Koulussa on käytössä kyselylomake, jossa oppilailta kysytään mielipidettä kouluruuasta ja toiveruuista. Maija Viipuri ei itse ole huomannut sillä olleen vaikutusta tarjontaan.

Eksoottisimmat ruuat eivät ole kaikkien mieleen

Kritiikkiä annetaan myös liian erikoisista ruoista. Muun muassa yhdeksäsluokkalainen Nelli Jääskeläinen on sitä mieltä, että keittiökokeiluihinkin tulisi vetää jokin raja.

- Välillä on kyllä sellaisia erikoisia ruokia, joista en pidä. Eksoottisiakin ruokia saa olla, mutta jotkut ovat jo liian jänniä.

Jääskeläinen arvelee, että myös ala-astelaiset saattavat karttaa erikoisia ruokia. Hän arvelee, etteivät oppilaat jaksa koko koulupäivää, jos eivät pysty syömään kunnon annosta.