1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Frankenweenie tarjoaa tuttua ja turvallista fantasiaa

Tim Burtonin uuden animaation päähenkilö on nuori, yksinäinen Victor Frankenstein, jonka ainoa ystävä Sparky-koira jää auton alle ja kuolee.

kulttuuri
Kuva elokuvasta Frankenweenie.
Kuva elokuvasta Frankenweenie.Walt Disney Studios Motion Pictures
Tähtiä.

Kekseliäs Victor ei kuitenkaan tyydy tähän. Hän on istunut korvat auki koulussa ja herättää biologian tunneilla oppimiensa keinojen avulla uskollisen ystävänsä uudelleen henkiin. Koska koko kaupunki tietää koiran kuolleen, yrittää Victor parhaansa mukaan salata asian. Totuus tulee kuitenkin lopulta ilmi ja sen seuraukset ovat varsin arvaamattomat.

Vuoden parhaan animaation Oscarista kilpaileva Frankenweenie perustuu Tim Burtonin, vuonna 1984 ohjaamaan, aikoinaan vailla levitystä jääneeseen lyhytelokuvaan. Tämä Mary Shelleyn kauhuromaaniklassikon, Frankensteinin komediallinen muunnelma on täynnä viittauksia lukuisiin muihinkin kauhu- ja fantasiatarinoihin. Vaikka kankaalla vilahtelevat lukemattomat viittaukset tietenkin antavat oman lisänsä ne tunnistavien katselukokemukseen, tarjoaa Frankenweenie paljon kilttiä kauhuhupia myös niille, jotka eivät niitä ehkä huomaa.

Edellisten Burton animaatioiden (Corpse Bride, Painajainen ennen joulua) tapaan on myös Frankenweenie toteutettu stop motion -tekniikalla, joka tietokoneanimaatioihin tottunein silmin katsottuna saattaa näyttää nykivältä ja robustilta. Minun silmälasieni lävitse nähtynä se kuitenkin näyttää eläväisemmältä ja nokkelammalta kuin monet kilpailijansa.

Tim Burtonin elokuvien ystäville Frankenweenie ei suuria yllätyksiä tarjoa. Pikemminkin luvassa on lisää, vanhaa tuttua ja turvallista burtoniaanista fantasiaa. Rehellisyyden nimissä on myös sanottava, että Frankenweenien tarina ei aivan täysin jaksa kantaa puolentoista tunnin mittaansa. Tästä huolimatta se on huomattavasti kekseliäämpi, viihdyttävämpi ja lumoavampi, kuin esimerkiksi yksikään joulun alla teattereihin putkahtaneista keskinkertaisista tietokoneanimaatioista ja ansaitsisi ilman muuta voittaa Oscar-pystin vuoden parhaana animaationa.

Lue seuraavaksi