Hyppää sisältöön

Ylväät kissapedot Taidehallissa

Taidemaalari Leena Luostarisen kissapedot, iibislinnut ja sfinksit seikkailevat mittavassa retrospektiivissä Taidehallissa Helsingissä. Näyttelyssä nähdään teoksia taiteilijan uran eri vaiheilta.

Leena Luostarisen Sunrise - Tiger -maalaus. Kuva: Yle

Keskeisiin suomalaisiin ekspressionisteihin kuuluva Leena Luostarinen tunnetaan etenkin suurikokoisista voimakkaista maalauksistaan, jotka esittävät kissapetoja. Taidehallin laajassa näyttelyssä on lähes 100 teosta taiteilijan 40-vuotisen uran ajalta.

-Kun on saanut kuraattorina tutustua hänen uraansa kunnolla, niin minusta tuntuu, että hänen taiteensa on monipuolista ja siitä löytyy taidehistoriallista sivistystä, sanoo kriitikko, kuraattori Otso Kantokorpi.

Leena Luostarinen nousi kotimaisen taidekentän ykkösnimiin 80-luvulla, jolloin hänen kissapetonsa, sfinksinsä, pyramidinsa, lootuksensa ja syvänsinisessä yössä huojuvat palmunsa lumosivat eksotiikannälkäistä suomalaisyleisöä. Luostarinen oli tuolloin myös luomassa Marika Mäkelän ja Marjatta Tapiolan kanssa uutta suomalaista naistaidetta.

-Luulen että eksotiikalle on aina tarve, koska siihen liittyy kuitenkin se kaukokaipuu, ja oman pienen porvarillisen umpioelämän tuottama halu päästä jonnekin muualle, Otso Kantokorpi sanoo.

Yksityiskohta Leena Luostarisen Athina-maalauksesta. Kuva: Yle

Erilaisten muistikirjojen kauttanäyttelyssä tulevat esille myös taiteilijan työskentelymetodit. Luostarisen maalaukset viittaavat usein taidehistoriaan, mutta niistä puuttuu ironia. Ehkä se tekee niistä kiehtovia ja ajattomia. Vai vieläkö ylväiden kissapetojen magia toimii?

-Kyllä ne ovat säilyttäneet kaiken sen voiman, mikä niillä aikoinaan oli huumatessaan ihmisiä. On hauska nähdä se edelleen. On myös hauska nähdä se tämän myöhemmän, ehkä viisaamman ja ehkä elämää nähneemmän ja itse asiassa myös maailmaa nähneen tuotannon kautta, Otso Kantokorpi vastaa.

Leena Luostarinen asuu ja työskentelee Helsingissä. Hänen teoksiaan on useissa suomalaisissa kokoelmissa. Luostarinen on saanut muun muassa Pro Finlandia –palkinnon.

Leena Luostarisen näyttely on esillä Taidehallissa Helsingissä 12.1.-3.3.2013.

.
.