Vuosaari ja Puhdistus kahmivat Jussi-ehdokkuuksia

Eniten elokuva-alan Jussi-ehdokkuuksia ovat napsineet kotimaiset elokuvat Puhdistus sekä Vuosaari. Molemmat kilpailevat kahdeksasta Jussi-patsaasta.

kulttuuri
Kuva Vuosaari-elokuvasta.
Vuosaari-elokuvaa varten rakennettiin suuret stuiolavasteet.Walt Disney Studios Motion Pictures

Elokuva-alan Jussi-palkintojen tämänvuotiset ehdokkaat julkistettiin perjantaina. Antti J. Jokisen ohjaama ja Sofi Oksasen romaaniin perustuva Puhdistus on ehdolla muun maussa parhaan ohjauksen, kuvauksen ja parhaan elokuvan saajaksi.

Myös Aku Louhimiehen elokuva Vuosaari sai kahdeksan Jussi-ehdokkuutta. Se kilpailee Puhdistuksen kanssa muun muassa parhaan elokuvan Jussista. Vuosaari on tarina erilaisten ihmisten elämästä ja kohtaamisista yhden talviviikon aikana Helsingin Vuosaaressa.

Vuoden 2012 parhaan elokuvan palkinnon saajaksi ovat ehdolla myös Maarit Lallin ohjaama Kohta 18_,_ sekä elokuvat Miss Farkku-Suomi ja Niko 2 - lentäjäveljekset.

Naispääosan Jussista kilpailee Puhdistus-elokuvan tähti Laura Birn sekä Pamela Tola, joka on ehdolla suorituksestaan kahdessa eri elokuvassa: Härmä _ja _Kaksi tarinaa rakkaudesta.

Laura Birn & Tommi Korpela
Laura Birn ja Tommi Korpela Puhdistus-elokuvassa.Solar Films

Miespääosa-Jussin saajaksi ovat ehdolla Samuli Edelmann ja Vesa-Matti Loiri. He esittivät isää ja poikaa elokuvassa Tie Pohjoiseen. _Samaa palkintoa tavoittelee myös Eero Ritala, joka näytteli elokuvassa _Kulman pojat.

Palkinto jaettu vuodesta 1944

Jussi-patsaat jaetaan vuosittain kotimaisen elokuvan parhaille saavutuksille. Vuoden onnistuneimmat valitaan 15 eri kategoriassa. Palkinnon saavat paras elokuva, ohjaus, nais- ja miespääosa, nais- ja miessivuosa, käsikirjoitus, kuvaus, elokuvamusiikki, leikkaus, äänisuunnittelu, lavastus, pukusuunnittelu sekä dokumentti. Lisäksi uutena jaetaan Jussi-palkinto maskeeraussuunnittelusta.

Palkintopatsaan, hajareisin seisovan pohjalaismiehen on suunnitellut Ben Renvall. Pystit jakaa elokuva-alan ammattilaisten yhdistys Filmiaura.

Jussi-palkinto on yksi Euroopan vanhimmista elokuvapalkinnoista. Sitä on jaettu suomalaisen elokuvan parhaimmistolle vuodesta 1944 lähtien.

Viime vuonna parhaan elokuvan Jussin sai Aki Kaurismäen ohjaama elokuva Le Havre. Naispääosasta palkittiin Elina Knihtilä, joka nähtiin elokuvassa Hyvä poika. Miespääosasta Jussin sai Joonas Saartamo, joka näytteli elokuvassa Hiljaisuus.

Tämänvuotiset palkinnon saajat julkistetaan Jussi-juhlassa 3. helmikuuta Helsingin Kaapelitehtaalla.