Hyppää sisältöön

Kokkolan Oopperakesä viilenee oopperatalveksi

Oopperaa ei kuulla Kokkolassa ensi kesänä. Syynä ovat sekä rahoitusongelmat että tarve pitää hengähdystaukoa. Oopperakesän sijaan marraskuussa soi oopperatalvi. Vuoden 2014 suunnitelmat ovat vielä auki.

Annika Mylläri, Anu Komsi ja Herman Wallén Ahti Karjalainen - elämä Kekkonen ja teot -oopperan harjoituksissa. Kuva: Yle / Kalle Niskala

Kokkolan Oopperakesää ei järjestetä tänä vuonna. Taustalla ovat aikataululliset ja taloudelliset haasteet. Alusta asti pienessä järjestäjäjoukossa mukana ollut kapellimestari Sakari Oramo kuvaa tilannetta välivuoden pitämiseksi.

Rahoitustilanne laahaa perässä, minkä vuoksi tarvitaan hengähdysaikaa. Toisaalta pieni ydinporukka on käyttänyt festivaaliin suuren määrän työtunteja, mistä on seurannut Oramon mukaan lievää uupumusta:

Nyt on hyvä vetää vähän henkeä ja katsoa, minkälaisia uusia ideoita sitä kautta syntyisi.

Sakari Oramo

– Jokainen oopperaproduktio vaatii todella paljon työtä, oli se pieni tai suurimuotoinen. Nyt on hyvä vetää vähän henkeä ja katsoa, minkälaisia uusia ideoita sitä kautta syntyisi, sanoo Oramo.

Syksy parempi ajankohta?

Kokkola Opera vie kuitenkin elokuussa kesän 2012 teoksensa Ahti Karjalainen - elämä Kekkonen ja teot Espoon kaupunginteatteriin kahden esityksen ajaksi.

Oopperakesän sijaan marraskuun alkupuolella järjestetään Kokkolan Oopperatalvi. West Cost Kokkola Operan toiminnanjohtaja Annika Mylläri kertoo, että tarkoituksena on katsoa, olisiko syksy hyvä paikka festivaalille.

Ohjelmistossa on tuolloin muun muassa sairaala- ja museokonsertteja sekä oopperamusiikkia kaupoissa. Säveltäjäniminä esillä ovat Gustav Holst ja Benjamin Britten.

Vuoden 2014 oopperakesän järjestäminen on Myllärin mukaan "mahdollista".

Laiturilta sirkustelttaan

Kokkolan Oopperayhdistystä ovat luotsanneet vuodesta 2004 sen perustajajäsenet Anu Komsi, Sakari Oramo ja Annika Mylläri. Ensimmäinen tuotanto oli vuosina 2006 ja 2007 kuultu Figaron häät.

Sittemmin West Coast Kokkola Opera on tuottanut Kokkolaan ja vierailuesityksiksi muun muassa Alban Bergin Lulun, maailmankantaesityksen saaneen Sebastian Fagerlundin Döbeln 1809 -teoksen sekä klassikot Carmenin ja Taikahuilun.

Oopperoita on esitetty poikkeuksellisissa olosuhteissa laiturilta sirkustelttaan. Oopperakesän aikana on kuultu myös lastenoopperaa, lied-konsertteja ja kamarimusiikkia.