Tökkiikö ikkunoiden pesu ja komeroiden tyhjennys - tee niistä projekti

Kotitöiden ahdistaessa ja saamattomuuden iskiessä voi töiden luistamiseen olla apua siitä, että tekee kotitöistä projekteja. Isoja projekteja ovat puolestaan esimerkiksi puutarhan kunnostus tai auton tuunaus. Forssassa annetaan jopa koulutusta kotiprojektien toteutukseen.

ilmiöt
Wahren opistosta Esa Virta.
Eeva Hannula / Yle

Forssalainen kansalaisopisto, Wahren-opisto opettaa helmikuussa halukkaille arjessa selviytymisen taitoja. Opistossa voi nimittäin opiskella Projektit haltuun kurssilla muun muassa sitä, miten kukin meistä voi saada arkiset askareensa sujumaan nykyistä paremmin - ja entistä mielekkäämmin.

- Kurssilla tutustutaan arkielämän projektien suunnitteluun, aikataulutukseen ja budjetointiin. Tosin näissä arkielämän projekteissa ei aikataulu ole niin tarkkaan määritelty kuin työelämän projekteissa.

- Tarkoituksena on antaa kurssilaisille eväitä erilaisten projektien suunnitteluun, läpivientiin, käsitteisiin ja menetelmiin, luettelee opettaja Esa Virta.

Virran mukaan voi olla yllättävääkin huomata kuinka paljon kotoa löytyy sellaisia askareita, jotka sopivat projekteiksi.

Auton entisöinti sujuu paremmin projektina

Jos suuritöinen ikkunoiden pesu tai komeroiden tyhjennys ovat aina vain lykkäytyneet, kannattaa ajatella niitä projekteina. Silloin varataan kalenterista aikaa, katsotaan että paikalle on varattu oikeat pesuaineet ja työvälineet ja että ikkunoiden ympäristöstä on ylimääräiset tavarat siirretty pois. Kun kaikki on mietitty etukäteen rauhassa, sujuu itse työ sujakkaasti ja ilman keskeytyksiä.

Muita kotiprojekteja voisivat olla esimerkiksi huoneen sisustaminen, ryhmämatka, puutarhan uusiminen tai vaikka auton entisöiminen.

- Kuten kaikessa korjaamisessa ensimmäinen lähtökohta on se, että kartoitetaan olemassa olevat vauriot ja mitä toimenpiteitä entisöinti vaatii. Sen jälkeen mietitään mistä mitäkin osia saa, mitä ne maksaa, mitkä ovat toimitusajat. Kun nämä asiat on selvillä, voikin pikkuhiljaa miettiä missä järjestyksessä auton entisöintiä voi alkaa tehdä.

Esa Virta muistuttaa, että projektin laadusta riippuu se miten pitkään projekti kestää. Eli esimerkiksi auton entisöinti mahdollisimman alkuperäiseen kuntoon voi viedä vuosia.

Sosiaalinen media ja naamakirja-tutuksi

Wahren-opiston kevään kurssitarjonnasta löytyy myös esimerkiksi sosiaalisen median kurssi. Some-kurssin opettajanakin toimiva Esa Virta sanoo, että lähtökohtana kurssilla on opettaa käyttäjille vastuullisuutta, harkitsevaa ja turvallista käyttöä.

- Että ihmiset, jotka toimivat sosiaalisessa mediassa, sisäistäisivät myös sen ajatuksen, että vapaaseen julkaisuoikeuteen liittyy myös vastuu siitä mitä on julkaisemassa. Kurssilla käsitellään sosiaalisen median harkitsevaa ja turvallista käyttöä.

- Pikkuisen varttuneemmille facebook on hyvä aloitus paikka matkalla sosiaalisen median maailmaan. Tokihan nettimaailmasta löytyy paljon muitakin keskustelufoorumeita, joita voi sitten ottaa aktiiviseen käyttöön.