1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Koirilla uskomaton ominaisuus: tuoksuvat syreenille ja orvokille

Kuulostaa lähes uskomattomalta, mutta jotkut koirat levittävät ympärilleen orvokin tai syreenin tuoksua. Kyse on niin sanotuista tuoksukoirista, joiden pään ja niskan seudulta erittyy miellyttävää kukkaistuoksua, erityisesti silloin kun koira on iloinen.

Kotimaan uutiset
Koira.
Riikka Heikkilä / Yle

Joensuulaisen Reetta Yläsaaren omistama 4-vuotias Netta on sekarotuinen löytökoira Virosta. Yläsaari on huomannut Netan tuoksuvan erityisen hyvälle agilityharjoituksissa.

- Netta tuoksuu kukkasilta sellaisissa tilanteissa, joista se nauttii todella paljon. Erityisesti agilityharjoitusten aikana koira erittää hirveästi kukkaistuoksua. Agilityohjaajakin ihmetteli ihanaa tuoksua ja kuvaili sitä, että se on kuin syreenin tuoksu sateisena kesäiltana, Reetta Yläsaari kertoo.

Novascotiannoutajia kasvattava, nurmeslainen Tuula Karvonen on myös törmännyt kukkasilta tuoksuviin koiriin kasvatustyön ohessa. Yleensä tuoksu on voimakkaimmillaan pään ja niskan alueella.

- Olen tavannut kaksi tuoksukoiraa - toinen oli novascotiannoutaja hyvin miedolla "puhtaan" tuoksulla ja toinen sekarotuinen koira voimakkaalla syreenin tuoksulla. Molemmat olivat uroksia, Tuula Karvonen kertoo.

Agilityohjaajakin ihmetteli ihanaa tuoksua ja kuvaili sitä, että se on kuin syreenin tuoksu sateisena kesäiltana.

Reetta Yläsaari

Tuoksu on omistajalle lisäriemu

Joensuulainen eläinlääkäri Titta Kokkonen vahvistaa, että tällaisia "ilmanraikastajakoiria" todella on olemassa. Koska tuoksun erittyminen liittyy erityisesti mielihyvän tunteeseen, syreenin tuoksua ei ole Kokkosen mukaan liiemmin leijaillut eläinlääkärin vastaanottotiloissa.

- En muista aiheesta varsinaista tieteellistä tutkimusta, mutta kyllä tällaisia miellyttävälle tuoksuvia koiria on erityisesti lyhytkarvaisissa roduissa. Tuoksusta ei ole koiralle erityistä haittaa tai hyötyä, mutta omistajallehan se on lisäriemu. Tuoksu on ollut mielestäni lähempänä myskiä, Titta Kokkonen Eläintohtori Kivuttomalta Joensuusta sanoo.

Tuoksusta ei ole koiralle erityistä haittaa tai hyötyä, mutta omistajallehan se on lisäriemu.

Titta Kokkonen

Seurausta mutaatiosta?

Niin Tuula Karvoselle kuin Reetta Yläsaarellekin koirien miellyttävä tuoksu tuli yllätyksenä. Heidän mielestään kukkaistuoksu helpottaa koiran ymmärtämistä.

- Se ehkä auttaa tulkitsemaan paremmin koiran mielentilaa, Tuula Karvonen sanoo.

- Tuoksu kertoo, että koiralla on todella hyvä olo ja se nauttii tekemisestä. Agilityn harrastamista ei kannata lopettaa, kun kerran koira nauttii siitä niin paljon. Jos Netta ei siellä tuoksuisi, niin se olisi enemmän huolestuttavaa kuin se, että koira tuoksuu, Reetta Yläsaari sanoo.

Koiramme-lehteen perustavassa nettiartikkelissa todetaan, että koirien kukkaistuoksu voisi liittyä rasvahappokoostumukseen talirauhasen eritteessä. Artikkelin mukaan ominaisuus voisi olla seurausta esimerkiksi mutaatiosta tai resessiivisesti periytyvä ominaisuus, joka koiranjalostuksessa harrastetun sisäsiitoksen myötä on päässyt joillakin koirayksilöillä esille.