1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lukukoira ei hauku huonoa lukijaa

Lukukoira Pilke jäi eläkkeelle opaskoiran työstä reilu vuosi sitten. Eläkevirkanaan Pilke auttaa lukemista jännittäviä lapsia ja aikuisia.

Kuva: Yle/ Vihtori Koskinen

Monelle lapselle ääneen lukeminen omassa luokassa aiheuttaa jännitystä ja ahdistusta, koska lapsi saattaa kokea joutuvansa arvostelun ja pilkan kohteeksi kehittymättömän lukutaitonsa vuoksi.

Lukemaan opetteleminen on haastava homma lapsille. Tästä syystä Suomessakin on alettu käyttää lukukoiria lukemisen apuna. Koiran sanotaan olevan hyvä lukukannustin, koska se ei arvostele tai korjaa lukuvirheitä.

Suomessa on tällä hetkellä muutamia lukukoiria eri puolella maata. Yksi näistä lukuapulaisista on heinolalainen labradorinnoutajavanhus Pilke.

Pilke tykkää erityisen paljon rapsutuksista, joten siinä voi lukiessa samaan aikaan silitellä. Sekin rentouttaa, jos lukijaa vähän jännittää.

Pilkkeen omistaja Anita Pynnönen

- Pilke on opaskoira, joka on jäänyt eläkkeelle.  Nyt se on lukukoirana eli sille saa lukea niin lapset kuin aikuisetkin, Pilkkeen omistaja Anita Pynnönen kertoo.

- Pilke tykkää erityisen paljon rapsutuksista, joten siinä voi lukiessa samaan aikaan silitellä. Sekin rentouttaa, jos lukijaa vähän jännittää, hän lisää.

Pilke on luonnonlahjakkuus.

- Lukukoiralta vaaditaan rauhallisuutta ja luotettavuutta. Pilkkeellä on kumpaakin, joten se toimii lukukoirana tosi hyvin, Pynnönen summaa.

Lukukoira Pilke vierailee Heinolan kirjastolla joka toinen torstai klo 17.30 – 18.30. Kirjastosta voi varata viidentoista minuutin mittaisia lukuaikoja Pilkkeen kanssa.