Sakari Oramolla monta rautaa tulessa

Tukholman filharmonikot, BBC:n sinfoniaorkesteri ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri - kapellimestari Sakari Oramon kalenteri on vuonna 2013 aiempaakin täydempi. Lontoossa Oramoa miellyttää englantilainen musiikkikulttuuri, kokkolalaisen huippujousiston kanssa hän taas kokee kasvaneensa.

musiikki
Sakari Oramo harjoituttaa Keski-Pohjanmaan kamariorkesteria Snellman-salissa tammikuussa 2013.
Sakari Oramo harjoituttaa Keski-Pohjanmaan kamariorkesteria Snellman-salissa tammikuussa 2013.Kreeta-Maria Kivioja / Yle

Sakari Oramo aloitti Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin taiteellisena johtajana ja kapellimestarina vuoden 2013 alussa. Kokkola-yhteistyötä on kertynyt jo vuosia ja Oramo kokee itse asiassa kasvaneensa orkesterin kanssa.

Kesällä Oramo aloittaa Lontoossa BBC:n sinfoniaorkesterin johtajana; hän jatkaa lisäksi Tukholman filharmonikkojen ylikapellimestarina kuudetta vuotta.

Keski-Pohjanmaan kamariorkesteria Oramo luonnehtii alueelliset tarpeet täyttäväksi, mutta kansainvälisen tason pieneksi orkesteriksi. BBC:n sinfoniaorkesteria hän taas pitää koko maailman orkesterina varsinkin internet-aikana.

– Se asettaa tietysti hirveästi vaatimuksia jokapäiväiselle työlle: sen on oltava huippulaatua.

Englantilainen musiikkielämä miellyttää

Kokemuksia Englannista on karttunut 10 Birminghamin-vuoden ajalta; radio-orkesteri taas on tuttu entiselle RSO:n kapellimestarille. BBC:n orkesterin johtajuuden hän kokee synteesiksi näistä kahdesta. Englantilaisessa musiikkielämässä ja musiikin tekemisessä on paljon Oramoa miellyttävää.

– Siellä ei turhia jauheta. Muusikoiden taso on tavattoman korkea, ja kapellimestarin tehtävä on löytää syvyyttä tulkintaan ja laajentaa ohjelmistokirjoa.

Oramo pitää myös BBC:n orkesterin yhä kiinteistä vakansseista. Muissa englantilaisorkestereissa käytössä olevalle freelance-käytännölle Oramo ei lämpene.

Siellä ei turhia jauheta.

– Voi olla että jonain viikkona sinulle ei enää soitetakaan. Se luo sellaista jännitettä, johon en ole hirveän tottunut. Pysyvät sopimukset ja pitkäaikainen kehittäminen on kiinnostavaa.

BBC:n kapellimestarina Oramo pääsee myös aitiopaikalle luokaan maailman suurinta musiikkijuhlaa, seitsemänviikkoista Proms-tapahtumaa.

Kokkolassa wieniläisklassista osaamista

Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin taiteellisen johtajana ja kapellimestarina Oramo osallistuu vahvasti suunnitteluun. Hän aikoo laajentaa orkesterin ohjelmistoa useaan suuntaan. Uutta on muun muassa valmisteilla oleva Carl Philipp Emanuel Bachin jousisinfonioiden kokonaislevytys.

Oramo näkee myös, että puhaltajilla vahvistetun kamariorkesterin ympärille on syntymässä todella vahva wieniläisklassisten sinfonioiden osaamiskeskus

– En usko että oikein missään muualla Suomessa pystytään niitä niin aidosti ja hienosti esittämään.

Lisäksi tarkoitus on tilata yhä lisää uutta musiikkia sekä Suomesta että ulkomailta. Myös kiertueita on luvassa.

Pienen orkesteri vahvuus on sähäkkyydessä, iso orkesteri voi maalata laveammalla pensselillä.

Kamariorkesterin sointia leimaa Oramon mukaan maanläheisyys, voimakas ilmaisu ja artikulointi. Englantilainen soitto taas on pehmeämpää ja sulautuvampaa.

– Tätä identiteettiä pitää vahvistaa, ei muuttaa liikaa. Pienen orkesterin vahvuus on sähäkkyydessä, iso orkesteri voi maalata laveammalla pensselillä.