Hulttioteini muuttaa museoon ja tarvitsee tavaroitasi

Jyväskylän taidemuseo etsii 1960-luvun lopun nuorisokulttuuriin liittyvää esineistöä uudistuvaan näyttelyynsä. Tarvetta on vaikkapa aikakauden mopon osille tai tennareille.

1960-luku
Naisia 1960-luvun asuissa Jyväskylän taidemuseon näyttelyssä.
Isto Janhunen / Yle

Jyväskylän taidemuseossa pääsee sukeltamaan kuvitteellisen, viisihenkisen Oravan perheen kotiin, joka kuvaa pääosin vuotta 1967. Muutaman vuoden esillä ollut tarinallinen näyttely on parhaillaan muutoksessa.

Museo toivoo näyttelyyn uusia lahjoituksia, sillä Oravan perheen vanhin tytär lähtee vaihto-oppilaaksi Amerikkaan ja hänen huoneensa valtaa huonoon seuraan joutunut sukulaispoika Helsingistä.

- Pasi on tämmönen teinipoika, varmaan 15-16 -vuotias ja harrastaa mopoilua ja soittaa bändissä tai ainakin haluaisi kovasti soittaa. Kaikkea sellaista esineistöä tarvittaisiin, joka liittyisi siihen 1960-luvun lopun nuorisokulttuuriin, vaikka tennareita, mopon osia, bändijulisteita, kuvailee Jyväskylän taidemuseon amanuenssi Jaana Oikari.

Ihastusta ja vihastusta

Perheen tarinaa kuvaava näyttely esittelee samalla Suomen Taidegraafikoiden teoksia.

- Suomen Taidegraafikoiden kokoelma on yksi merkittävimpiä kokoelmia ja haluttiin tuoda se jollain tapaa esille uudella tavalla, kertoo Jyväskylän taidemuseon intendentti Jukka Partanen.

1960-luvun esineistöllä on loihdittu yleisölle aistittavaksi ajan henki.

- Jokaiselle perheenjäsenille löytyi sellaista esineistöä, että hän luontevasti asuu täällä ja niin, että yhteiskunnallinen asema heijastuu, luonnehtii sisustussuunnittelija Anne Saarikoski.

Näyttelyssä voi nauttia nostalgiasta, mutta kaikki eivät ole olleet menneistä näkymistä yksinomaan ilahtuneita.

- Tapetit täällä on sellaiset, jotka nostaa tunteita pintaan ja kommentit ovat olleet sekä ihastuneita että kauhistuneita, koska jotkut ajattelee niin etten halua siihen vanhaan ja se tunne tulee voimakkaana kun tulee tänne, Saarikoski sanoo.

Hipelöinti sallittu

Koska näyttelyn esineet on saatu lahjoituksina tai hankittu kirpputoreilta, saa niihin myös koskea. Museoväki pelkäsi aluksi, että katsojat keskittyvät vain 1960-luvun kodin esineistöön ja huonekaluihin. Pelko osoittautui kuitenkin turhaksi.

- Tavallaan ehkä tämä sisustus toimi innoittajana siihen, että yleisö huomaa myös nämä teokset: ajattelee, että tämäntyyppisiä teoksia on voinut olla tämmösessä kodissa, arvioi Jaana Oikari.

Uusittu näyttely Oravien aarteita - grafiikkaa 60-luvun kodissa avautuu yleisölle maaliskuun puolivälissä. 1960-luvun esineistölahjoituksista voi tehdä museolle ehdotuksia sähköpostitse.