Eero Oura saavutti unelmien etelänavan

Joensuulainen eläkkeelle jäänyt Eero Oura on päässyt tavoitteeseensa. Hän on saapunut hiihtäen etelänavalle englantilaisen matkakumppaninsa kanssa. Parivaljakon hurja reissu kesti lähes kuusi viikkoa, ja hiihtokilometrejä kertyi noin 900. Oura on viides etelänavalle hiihtänyt suomalainen.

Kotimaa
Eero Ouran takin hupussa on hupun sisään kääntyvä karvareunus, joka suojaa tuulelta.
Eero Ouran takin hupussa on hupun sisään kääntyvä karvareunus, joka suojaa tuulelta.Anu Rummukainen / Yle

Joensuulainen lääkäri Eero Oura halusi hiihtää etelänavalle eläkkeelle jäämisensä kunniaksi. Nyt tuo unelma on toteutunut, ja hän saapui määränpäähän englantilaisen matkakumppaninsa kanssa keskiviikkona 9.1.

- Saavuimme perille uupuneina, ränsistyneinä ja laihtuneina, mutta aikamoisen onnellisina. Takana on kuusi viikkoa raakaa rasitusta. Joka päivä yhdeksän tuntia hiihtämistä, vaikeita jaksoja, jäätikön suunnattomuutta ja uskomatonta kauneutta, kertoo Eero Oura.

Matkan varrella parivaljakko kohtasi monenlaisia sekä henkisiä että fyysisiä haasteita. Luonnon esteet ja niiden tuomat vaikeudet olivat aivan omaa luokkaansa.

- Erittäin hankalia olivat tuulen muodostamat kovettuneet aallot, töyssyt ja kuopat. Ne olivat kuin perunapeltoja. Oli erittäin vaikea hiihtää ja kiskoa samalla ahkiota. Niissä tilanteissa vauhti putosi viidenneksellä. Pahimmat näistä esteistä olivat metrin korkuisia, selvittää Oura.

Voi herrajestas tätä jäätikön kokoa ja kauneutta

Eero Oura

Omat ongelmansa aiheutti myös ylirasitus, joka tapahtui viidennellä hiihtoviikolla. Eero Oura ajautui unettomuuskierteeseen. Lähellä oli ylimääräisen lepopäivän pito, mutta ilman sitä hiihtäjät kuitenkin selvisivät.

- Muutamilla tempuilla ja päivärutiinien muutoksilla selvisimme näistä hankaluuksista. Joka tapauksessa jopa henkinen romahdus oli aika lähellä. Erittäin mielenkiintoinen kokemus, kun ollaan suorituskyvyn rajoilla, kertoo Oura.

Mieli tyhjänä äärettömällä jäätiköllä

Vastapainoksi rasittava hiihtoreissu on tarjonnut valtavia elämyksiä ja kokemuksia.

- Ai että jäätikkö olisi yksitoikkoinen paikka? Voi herrajestas tätä jäätikön kokoa ja kauneutta. Meidän hiihtomme on pienen pieni viiru tässä äärettömyydessä. Me olemme keskellä ei mitään. On tämä suunnaton tasanko. Näkymä on kaikkialle samanlainen, mutta pinta ja lumi vaihtelevat. Ja tuulet, luonnehtii Oura.

Hiihdon kaikkine vastoinkäymisineen Eero Oura on kokenut vapauttavana, kun ainoana tehtävänä on ollut hiihtäminen ja tavoitteen ja unelman toteuttaminen. Mieleen ei matkan aikana ole muuta mahtunut.

Joensuulainen Eero Oura ja hänen englantilainen matkakumppaninsa lentävät perjantaina 11.1. mantereen reunalla olevaan tukikohtaan ja siitä seuraavalla sopivalla lennolla Chilen eteläkärkeen. Ennen Suomeen tuloa Oura vielä matkailee Etelä-Amerikassa.

Etelänavalle on tähän mennessä hiihtänyt vuodesta 1912 alkaen noin 300 ihmistä. Suomalaisia heistä viisi. Koko joukosta Oura on kolmanneksi vanhin. Hän kehottaakin kaikkia toteuttamaan niitä isojakin unelmia, sillä ne palkitsevat.