1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Tuoreet fossiililöydöt vahvistavat: "Hobitti" on totta

Uudet fossiililöydöt kertovat, että hobitiksikin kutsuttu florensinihminen oli tyypillinen luolamies.

tiede
Tietokonemalli Homo floresiensiksen kallosta.
Tietokonemalli Homo floresiensiksen kallosta.EPA / Kirk E. Smith / Mallinckrod Insitute / Washington University

Indonesiasta Floresin saarelta löydetyt fossiilit antavat lisävahvistusta sille, että floresinihminen (Homo floresiensis) on todella ollut olemassa. Ensimmäiset floresinihmisen fossiilit löydettiin kymmenen vuotta sitten, ja tiedemaailmassa on siitä lähtien kiistelty, oliko floresinihminen erillinen ihmislaji, vai ovatko Floresissa tehdyt luulöydöt vain epämuodostuneen tai sairaan nykyihmisen jäänteitä.

Tukea floresinihmisen olemassaololle saatiin hiljattain, kun Floresin saarelta löydettiin ranneluita, jotka ovat lähes täysin samanlaisia kuin alueelta aiemmin löydetyt floresinihmisen ranneluufossiilit. Tutkijoiden mukaan tämä osoittaa, että floresinihminen on todella elänyt Indonesiassa vielä noin 17 000 vuotta sitten.

Isot jalat, pienet aivot

Fossiililöytöjen perusteella floresinihminen kasvoi metrin mittaiseksi, minkä vuoksi se on saanut lempinimen hobitti. Professori Caley Orr Midwesternin yliopistosta sanoo, että floresinihminen muistutti hyvin paljon nykyihmistä: hän käveli kahdella jalalla, hänellä oli pienet kulmahampaat ja hän eli tyypillistä "luolaihmisen" elämää. Floresinihmisen asuttamista luolista on löydetty mm. kivityökaluja ja eläinten luita, mikä tutkijoiden mukaan osoittaa, että "hobitit" söivät lihaa.

Erojakin kuitenkin löytyy, tutkijat muistuttavat. Esimerkiksi floresinihmisen kädet olivat jalkoja pidemmät ja aivot olivat nykyihmisen aivoja huomattavasti pienemmät. Erityisen hobittimainen ominaisuus on se, että floresinihmisellä näyttää olleen varsin suuret jalkaterät.

Tutkijat arvelevat, että floresinihminen on kehittynyt Homo erectuksesta _("pystyihminen"_). Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että pieni joukko lajin edustajia on jäänyt eristyksiin Floresiin, ja ajan mittaan joukosta on kehittynyt floresinihminen.

Tutkijoita askarruttaa vielä se, ovatko floresinihminen ja nykyihminen koskaan pariutuneet. Toistaiseksi floresinihmisen fossiileista ei ole saatu DNA:ta, jonka avulla asia voitaisiin selvittää.

Löydöistä on kerrottu Journal of Human Evolution -julkaisussa (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi