1. yle.fi
  2. Uutiset

Kriitikko: Sarjakuvaan sopii niin huumori kuin etiikkakin

Sarjakuvakriitikko Heikki Jokisen mielestä suomalainen sarjakuva on tällä hetkellä moninaista ja laadukasta. Kymenlaaksossa maakunnan olemusta on etsitty sarjakuvakilpailulla.

kulttuuri
Fingerpori-strippi
Fingerpori-sarjakuva on ilmestynyt sanomalehdissä vuodesta 2007 lähtien.YLE

Kymenlaakson opiston viime keväänä aloittama sarjakuvakilpailu ratkeaa maanantaina. Kilpailun tavoitteena ei ollut enempää eikä vähempää kuin löytää kymenlaaksolaisuuden syvin olemus. Kilpailutöitä tuli kaikkiaan 21:ltä työryhmältä. Maakunnan olemuksen lisäksi sarjakuvien avulla on tarkoitus saada ihmiset ymmärtämään kotimaakuntaansa ja myös toisiaan paremmin.

Sarjakuvan arvostus noussut

Palkintojenjakotilaisuudessa puhuu myös Heikki Jokinen, joka on toiminut sarjakuvakriitikkona 1970-luvulta lähtien. Jokinen on toiminut pitkään muun muassa Helsingin Sanomien sarjakuvakriitikkona ja on kirjoittanut myös useita sarjakuviin liittyviä kirjoja.

Jokinen iloitsee siitä, että suomalainen sarjakuva nauttii tällä hetkellä sille kuuluvaa arvostusta. Aihekirjon lisäksi suomalainen sarjakuva on Jokisen mielestä moninaista myös graafisesti.

Viiviä ja Wagneria ei ymmärretty Ruotsissa lainkaan eikä myöskään Fingerpori ole lyönyt siellä läpi. Ilmeisesti ruotsalainen huumorintaju on vain liian erilainen.

Heikki Jokinen

Enää ei keskustella siitä, onko sarjakuva taidetta, kulttuuria tai ylipäätään hyväksyttävää. Kriitikon mielestä tärkein syy arvostukselle on suomalaisen sarjakuvan laadukkuus.

- Pinttyneinkin kritiikki vaimenee, kun näkee sen moninaisuuden ja laajuuden. Sarjakuvalla voi ilmaista mitä tahansa ja aiheeksi kelpaa niin opetus, draama, huumori kuin etiikkakin. Sarjakuvalla kaikki on mahdollista, Jokinen kuvailee.

Suomalainen huumori ei auennut Ruotsissa

Suurelle yleisölle tunnetuimmat kotimaiset sarjakuvat lienevät tällä hetkellä Pertti Jarlan piirtämä Fingerpori sekä Juba Tuomolan Viivi ja Wagner.

Suosittuja sarjakuvia on julkaistu myös ruotsalaisissa sanomalehdissä, mutta suomalainen huumori on tainnut olla länsinaapureille liian omalaatuista.

- Viiviä ja Wagneria ei ymmärretty Ruotsissa lainkaan eikä myöskään Fingerpori ole lyönyt siellä läpi. Ilmeisesti ruotsalainen huumorintaju on vain liian erilainen, Heikki Jokinen sanoo.

Kymenlaaksossa järjestettyä sarjakuvakilpailua Jokinen pitää mielenkiintoisena ideana. Aiemmin maakuntiin liittyviä uskomuksia on kuvattu esimerkiksi Timo Mäkelän Häjyt-sarjakuvassa, joka pureutui pohjalaisuuteen. Toinen esimerkki on Pohjois-Hämeeseen sijoittuva Mämmilä, jonka takaa löytyy Tarmo Koivisto.

- On siis mahdollista kuvata alueellisia piirteitä ja kollektiivista tajuntaa sarjakuvan avulla. Jokainen luova ihminen hahmottaa sitä omalla tavallaan, ja odotan tämän kilpailun satoa mielenkiinnolla, Jokinen toteaa.

Lue seuraavaksi