Mesenaattien kultakauden kokoelmat kiertävät Suomea

Neljän mesenaatin lahjoituksista alkunsa saaneet neljä museota on yhdistänyt voimansa. Kultakauden noin 50 teoksen näyttely kiertää kyseisissä museoissa Tampereella, Kokkolassa ja Raumalla.

kulttuuri
Magnus Enckellin Kultakausi vuodelta 1904 K.H.Renlundin kokoelmista.
Magnus Enckellin Kultakausi vuodelta 1904 K.H.Renlundin kokoelmista.K.H.Renlundin museo

Rakkaudesta taiteeseen - kuvataidetta mesenaattien kokoelmista -näyttely kokoaa yhteen neljän museon peruskokoelmien helmiä kolmesta kaupungista.

Näyttely esittelee noin 50 teosta kaikkiaan lähes 20 taiteilijalta Albert Edelfeltistä Helene Schjerfbeckiin. Esimerkiksi kokkolalaisen K.H. Renlundin kokoelmista mukana on kaikkiaan 12 merkkiteosta. Taiteilijanimiä ovat Elin Danielson-Gambogi, Eero Järnefelt, Pekka Halonen ja Amélie Lundahl.

Tampereella teokset ovat esillä Emil Aaltosen museossa sekä Hiekan taidemuseossa helmikuun loppuun. Maaliskuussa näyttely on Kokkolassa K.H. Renlundin museossa. Syksyllä se oli Raumalla Lönnströmin taidemuseossa.

Kaikkia museoita yhdistää se, että niiden taustalla on yksityishenkilön lahjoitus julkiseksi taidekokoelmaksi. Emil Aaltonen, Kustaa Hiekka, Teresia Lönnström ja Karl Herman Renlund olivat keräilijöitä, joiden taidekokoelmat kertovat tarinaa kunkin mesenaatin luonteesta ja kiinnostuksen kohteista. Museot kantavat kukin lahjoittajansa nimeä.