1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Epävirallinen terapeutti ei diagnosoi

Kaikki terapeutit ja henkiset valmentajat eivät ole korkeakoulutettuja. Kalevala-valmennuksen yrittäjä Johanna Kononow Kajaanista on opiskellut elämän koulussa. Hän ohjaa asiakasta antautumaan virtauksille.

Kuva: Jouni Pilto / Yle

Rauhoittava musiikki soi Johanna Kononowin pienessä terapiahuoneessa. Kynttilät valaisevat ja lämmittävät. Huonekaluina on kaksi jämäkkää nojatuolia, sohva sekä pieni sohvapöytä. Istuintuntuma on jämäkkä, mutta mukava.

Seinän takana oleva pienempi huone on vyöhyketerapiaa varten. Hoitopöydälle on kuitenkin yhä vähemmän käyttöä, koska henkinen terapia ja yritysvalmennus työllistää Johanna Kononowia entistä enemmän.

Henkistyi omien kokemustensa kautta

Kajaanissa työskentelevä ja asuva Kononow on myös syntynyt paikkakunnalla. Hän sanoo käyneensä terapeutin ammattia varten yksityisten tarjoamia kursseja. Elämänkoulu on kuitenkin opettanut eniten.

Elämä meni 13 vuotta sitten uusiksi monien vaikeuksien kohdattua hänet. Terveyskin heikkeni dramaattisesti, mutta sitten voimat palasivat hämmästyttävällä tavalla. Alkoi henkistyminen. Rakennusalan naisesta tuli terapeutti ilman korkeakoulua. 

- Arvostan suuresti korkeakoulun käyneitä terapeutteja, mutta minua on helppo lähestyä, koska en tee diagnoosia ihmisestä, Kononow kertoo.

Johanna Kononow on myös vyöhyketerapeutti. Skeptikot kutsuvat menetelmää uskomushoidoksi. Yrittäjä ei säikähdä tätä sanaa.

- Uskomus on minulle hyvä sana. Lääketiede ja muu tiedekin ovat uskomusta, Johanna Kononow lataa.

Rakkaus on lukittu kielteisillä tunteilla

Johanna Kononow piirtää tussilla tauluun ja alkaa kuvailemaan Kalevala valmennukseksi nimeämäänsä metodia. Kononow piirtää pyramidin, ja se kuvastaa ihmistä.

Jos ihminen luulee terapiassa saavansa ratkaisuja, hän tule pettymään. Kyse on enemmänkin hyville virtauksille antautumisesta.

Johanna Kononow

Pyramidin joka kulmalle tulee yksi sana kuvaamaan kutakin ihmisen ulottuvuutta. Ihmisessä on psyykkinen, fyysinen, sosiaalinen ja henkinen ulottuvuus, esittää Kononow.

Pyramidin keskelle Kononow piirtää sydämen, joka on samalla myös Kalevala-valmennuksen logo.

- Kielteiset tunteet ympäröivät ihmistä, sanoo Kononow ja osoittaa pyramidia.

Neljä kielteistä perustunnetta ovat pelko, viha, syyllisyys ja häpeä.

- Rakkaus muurautuu umpeen kielteisten tunteiden kautta, kertoo Kononow.

Kielteiset tunteet estävät hyväksymästä ja rakastamasta muita ja itseä. Elämä vaikeutuu. Terapian tarkoitus on, että ihminen voisi auttaa itseään. Terapiassa oppii tiedostamaan kielteisiä tunteita.

- Tarkoitus on muuntaa kielteiset tunteet voimauttaviksi tunteiksi, Johanna Kononow selvittää.

Terapiasta ei kuitenkaan pidä odottaa varsinaista ratkaisua ongelmiin.

- Jos ihminen luulee saavansa ratkaisuja, hän tule pettymään. Kyse on enemmänkin hyville virtauksille antautumisesta, Kononow selvittää.