Tukkipuun osto pysähtynyt Lapissa

Puukauppa kasvoi Pohjois-Suomessa hieman edellisvuodesta. Pohjois-Suomen metsänomistajien liiton mukaan viime vuonna puuta myytiin alustavien tietojen mukaan 3,6 miljoonaa kuutiometriä, mikä on noin viisi prosenttia edellisvuotta enemmän. Viime vuoden myynti on kuitenkin selvästi neljän viime vuoden keskiarvoa pienempi.

Kuva: YLE

Neljän viime vuoden puunmyynnin keskiarvoa on peräti 4,9 miljoonaa kuutiota, joten kahden viime vuoden aikana puun myynti on selkeästi pienentynyt muutaman vuoden takaisesta tilanteesta.

Päättyneen joulukuun puukauppa noudatti samaa linjaa ja oli pari prosenttia edellisvuotista vilkkaampi, mutta selvästi pienempi kuin neljän vuoden keskiarvo 572 000 m3. Joulukuun puukauppamäärä oli runsaat 270 000 m3. Vertailussa on huomioitava, että takavuosien verohelpotukset kirittivät jouluun kauppamääriä useampana vuonna.

Joulukuun hintataso oli Pohjanmaa-Kainuun alueella edellisen vuoden joulukuun tasolla, tukkipuun osalta noin 1 euron alempi ja kuitupuusta maksettiin vastaavasti vajaa euro enemmän.

Kysyntää on energiapuusta, kuusihiokkeesta ja koivukuidusta koko liiton alueella. Pohjoisen metsien pääleimikkotyyppi männiköiden talviharvennukset eivät kiinnosta ostajia muutoin kuin energiapuuksi.

Lapin tukille ei ostajaa

Pohjois-Suomen metsänomistajien liiton johtajan Jukka Aulan mukaan Lapissa tilanne on kuitupuun ja energiapuun osalta hyvä, mutta sahapuun markkinat ovat tukkoisessa tilanteessa. Tukkipuun menekkiä heikentää Aulan mukaan se, että Pohjois-Ruotsissa ja -Suomessa muutamat tärkeät sahat ovat menneet konkurssiin.

Lapissa joulukuun hintataso oli puunmyynnin osalta edellisen vuoden tasolla mäntytukkia lukuun ottamatta. Mäntytukin hintataso oli alentunut noin kolmella eurolla konkurssien vuoksi. Tukkia tuodaan siksi myös Ruotsista Pohjois-Suomen sahoille ja se vaikeuttaa osaltaan Lapin tukkipuun menekkiä.

Pohjanmaan sahat ostavat sahapuuta edelleen erittäin hyvin, mutta Lapista tukkia sinne ei kannata viedä, koska kuljetuskustannukset kasvavat liian suuriksi.

Jukka Aula pitääkin tärkeänä, että Lapille tärkeät sahat saataisiin nopeasti toimimaan. Erityisen tärkeänä Aula pitää sitä, että Lapin puuvaltaisimman kunnan sahalle eli Inarin Peuravuonon sahalle saataisiin nopeasti jatkaja.

Puunmyyntisuunnitelmatilauksia tulee metsänhoitoyhdistyksiin edelleen tasaiseen tahtiin ja puukauppa on jatkunut ilman katkoksia vuodenvaihteen yli.

Puunkorjuussa nautitaan erinomaisista korjuukeleistä. Varsinkin Lapissa suot ovat saaneet vahvan jääkannen ja jänkien takana voidaan nyt korjata puuta luottavaisemmin kuin pitkään aikaan.