Sipoolta tyrmäys metropoliselvitykselle

Perjantaina julkaistu metropolialueen esiselvitys ei jätä sijaa itsenäiselle Sipoolle. Kunta yhdistyisi ehdotuksen mukaan joko kokonaan Helsinkiin tai osittain Helsinkiin ja Keravalle.

Kotimaa
Sipoon kunnantalo ja sen seinässä Sipoon vaakuna.
Yle

Sipoossa ei löydy kannatusta millekään annetuista vaihtoehdoista.

- Sipoolaisille yksikään vaihtoehto ei sellaisenaan toimi. Me olemme valmiita menemään mukaan metropolihallintoon, mutta Helsingin ja Sipoon yhdistäminen siksi, että jatkuvasti kasvava Sipoo on juuri nyt alle 20 000 asukkaan kunta, on pelkkää pelleilyä. Sipoon pitää pysyä itsenäisenä ja jakamattomana ja meillä on siihen kaikki edellytykset, Yhteinen Sipoomme -ryhmän kunnanvaltuutettu Caspar Berntzen toteaa.

Kaikkien annettujen vaihtoehtojen lähtökohtana on se, että tulevaisuuden kuntakoko on vähintään 20 000 asukasta. Sipoossa on tällä hetkellä runsaat 18 500 asukasta.

On aika tragikoomista, kun Sipoossa on kova kasvu ja kehitys käynnissä, niin siitä halutaan nyt rangaista.

Caspar Berntzen

- Eritoten ärsyttää se, että Sipoo halutaan liittää jonnekin, koska Sipoolla on nyt väliaikaisesti, Östersundomin menettämisen jälkeen, alle 20 000 asukasta eikä edes katsota sitä, mikä on Sipoon faktinen tilanne. On aika tragikoomista, kun Sipoossa on kova kasvu ja kehitys käynnissä, niin siitä halutaan nyt rangaista, Berntzen sanoo.

Lähidemokratia ja palvelut vaarassa

Erityisesti Bertnzen vieroksuu vaihtoehtoa, jossa metropolialueen kunnat muodostaisivat kaksi suurta kaupunkia.

- Kun mennään suuriin kaupunkeihin, kysyä voi, minne häviää lähidemokratia ja ihmisten mahdollisuus vaikuttaa asioihin, sitä ei ole selvitetty ollenkaan, tämä on täysin Helsinki-keskeinen ratkaisu.

Keravan kaupunginjohtaja Petri Härkönen uskoo Keravan pystyvän tuottamaan pohjois-sipoolaisille nykyistä parempia palveluita. Berntzen ei kuitenkaan tähän usko.

- Näissä kaikissa vaihtoehdoissa Sipoon kehittäminen näivettyy ja sipoolaisten palvelut aika varmasti myöskin näivettyisivät.

Sipoo pitää siis edelleen tiukasti kiinni itsenäisyydestään ja luottaa siihen, että pakkoliitoksia ei tehdä.