Oppositio ja vihreät lyttäävät sote-raportin

Vihreiden varapuheenjohtaja vaatii, että hallituksen kärkihankkeisiin kuuluva sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistustyö on aloitettava kokonaan uudelta pohjalta.

politiikka
Timo Juurikkala
Vihreiden varapuheenjohtaja Timo Juurikkala.timojuurikkala.net

Sote-raportti saa täystyrmäyksen myös hallituspuolue vihreiltä.

- Sote-raportti on suuri pettymys. Tavoitteet ovat hyvät, mutta raportin viitoittamalla tiellä mentäisiin vain sekavampaan ja huonompaan suuntaan, vihreiden varapuheenjohtaja Timo Juurikkala valittelee.

Juurikkala ihmettelee, miksi väestöpohja palveluiden järjestämiseksi on määritelty niin alhaiseksi vastoin kaikkien asiantuntijoiden näkemyksiä.

- Tämä aiheuttaa sen, että tavoitteet yhdenvertaisuudesta, terveyserojen kaventamisesta ja kustannusten hallinnasta ovat vaarassa karata, hän arvioi.

Juurikkalan mielestä pitkän puurtamisen jälkeen valmistunut erimielinen raportti ei annakaan eväitä työn jatkamiselle.

- En ole varma, tuleeko tästä korjaamalla mitään, vai pitäisikö tämä ajatella kokonaan uudestaan, Juurikkala sanoo.

Vihreiden varapuheenjohtajan mielestä tuiki tärkeä uudistus on nyt romuttumassa poliittisen johtajuuden puutteeseen.

- Kyllä asianomaiset ministerit tästä kantavat vastuun, Juurikkala sanoo.

Sote-uudistus kuuluu hallituksessa peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonille (sd.). Hän ei ollut perjantaina tavoitettavissa, mutta kiitteli työryhmän raporttia kirjallisessa lausunnossaan. Myöskään sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) ei ole halunnut kommentoida väitteitä sote-uudistuksen haaksirikosta.

Myös oppositio moittii

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä muistuttaa, että työryhmä itsekin kyseenalaistaa koko työn jatkon mielekkyyden.

- Työryhmä oli täynnä alansa huippuja, ja tässä on poliittisen ohjauksen "sutta ja sekundaa" -lopputulos, josta vastuu on kyllä hallituksella, Mäntylä arvioi.

Mäntylän mielestä suurin syy epäonnistumiselle on se, että palvelurakenneuudistusta on tehty liikaa kuntauudistuksen ehdoilla.

Keskustan varapuheenjohtaja, entinen sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula on niin ikään tyytymätön.

- Kyllä tämä jättää erittäin paljon avoimia kysymyksiä. Eriäviä mielipiteitä sisältävässä raportissaan työryhmä kysyy itseltään samoja asioita, joihin kunnissa on odotettu vastauksia jo yli puolitoista vuotta, Rehula oudoksuu.

Rehulan mielestä "surullisinta" on se, että tärkeästä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisesta on tehty hallituksen kuntauudistuksen väline, minkä takia palveluja käyttävät kuntalaiset joutuvat kärsimään.