Maahanmuuttaja on valtuustossa harvinaisuus

Viime syksyn kuntavaaleissa pohjalaiset valitsivat vain kolme maahanmuuttajataustaista valtuutettua. Etelä-Pohjanmaan ainoa maahanmuuttajataustainen valtuutettu aloitti työnsä tällä viikolla Lapualla.

Kotimaa
Ibrahim Sahindal Lapuan kaupunginvaltuutettu keskusta
Ibrahim Sahindal (kesk.) valittiin Lapuan kaupunginvaltuustoon. Pasi Takkunen / Yle

Maahanmuuttajat eivät juuri pääse päättämään asioista pohjalaiskunnissa. Kuntien valtuustoissa komeilee pääasiassa kantasuomalaisia tai ruotsinkielisiä nimiä. Maahanmuuttajataustainen valtuutettu valittiin syksyn vaaleissa vain Vaasan, Närpiön ja Lapuan valtuustoihin.

Lapualla valtuustotyöskentelyn aloitti tällä viikolla Turkin kurdialueelta 90-luvulla Suomeen tullut Ibrahim Sahindal. Hän on joka ikiselle lapualaiselle tuttu ystävällinen ja ahkera pizzeriayrittäjä, jota kaupungissa selvästi arvostetaan.

- Hän on lapualainen, yksi meistä, sanoo kokoomuksen ääniharava ja valtuuston puheenjohtaja Kai Pöntinen.

Ahkeruutta arvostetaan

Kai Pöntinen (kok.) tunnetaan maahanmuuttokriittisistä lausunnoistaan, eikä hän nytkään poikkea periaatteistaan.

- Täällä arvostetaan niitä, jotka tekee töitä. Mutta ei tykätä siitä, että loisitaan.

Ibrahim Sahindal saa siis kriittisempienkin lapualaisten arvostuksen, koska on ahkera ja työteliäs yrittäjä. Toki Sahindalilla on myös kaiken kaikkiaan asenne kohdallaan.

- Mielestäni maassa pärjää, jos on aktiivinen yhteiskunnan jäsen. Itse kävin esimerkiksi vuonna 2007 armeijan täällä Suomessa ja se oli hieno kokemus, kertoo Sahindal. Hän myös kertoo arvostavansa suuresti sitä, miten suomalaiset aikoinaan saavuttivat itsenäisyyden. Kurdina hän tietää, ettei itsenäinen valtio ole itsestäänselvyys.

Lapua murtaa ennakkoluuloja

Sekä Pöntisen lausunnot että Lapuan historia pistää kuitenkin mietteliääksi. Olisiko Lapualla helppo olla maahanmuuttajana, jos ei saa töitä tai ryhdy yrittäjäksi. Miten juuri Lapua on se paikkakunta Etelä-Pohjanmaalla, joka valitsi sen ainoan maahanmuuttajataustaisen valtuutetun. Lapuan historiasta löytyy ääriliikkeitä, mutta keskustavaltuutettu Teppo Ylitalo puolustautuu.

- On varmasti ollut ylilyöntejä, mutta samalla tavalla, kun ei pitäisi kategorisoida maahanmuuttajia, ei pitäisi kategorisoida myöskään lapualaisia. Ei Lapua ole koskaan ollut yhden asian paikkakunta. Kyllä tänne mahtuu kaikenlaisia ihmisiä, Ylitalo (kesk.) huomauttaa.

Ennakkoluulot siis murenevat. Rasismikeskustelu on käynyt viime aikoina kuumana ja Lapuallakin on 2000-luvulla nähty maahanmuuttajiin kohdistuvaa ilkivaltaa. Lapualaiset eivät kuitenkaan myönnä olevansa rasistisia. Eikä sitä väitä myöskään Ibrahim Sahindal.

- En ole koskaan kokenut rasismia täällä. Ehkä jotain ihan pientä, mutta sekin on omasta asenteesta kiinni, kertoo Sahindal.

- Päinvastoin minut on otettu täällä hyvin vastaan ja vaalien jälkeenkin melkein koko kaupunki kävi onnittelemassa. Se oli hieno juttu, iloitsee Sahindal.