Tshekin presidentiksi ehdolla ministereitä ja taiteilijoita

Aiemmin valinnan on tehnyt parlamentti, mutta nyt tshekkiläiset pääsevät äänestämään presidenttiä suorassa kansanvaalissa.

Ulkomaat
Presidenttiehdokkaat rivissä
Presidenttiehdokkaat TV-väittelyssä Prahassa 10.1.2013Filip Singer / EPA

Tshekissä äänestäjät pääsevät valitsemaan presidentin ensimmäistä kertaa suorassa kansanvaalissa. Ensimmäisen kierroksen äänestys alkoi perjantaina ja päättyy tänään lauantaina.

Jos kukaan ei saa yli puolta äänistä ensimmäisellä kierroksella, toinen kierros järjestetään kahden viikon kuluttua 25. - 26. tammikuuta. Muutos perustuu vuonna 1992 hyväksyttyyn uuteen perustuslakiin.

Vaaleissa on yhdeksän virallista ehdokasta. Mukana on myös kaksi entistä pääministeriä, Jan Fischer ja Milos Zeman. Kaksikko on mielipidetiedustelujen kärjessä. Presidentin virkaa tavoittelee myös kansanedustajia ja taiteilijoita.

Nykyinen presidentti Vaclav Klaus jättää tehtävänsä kahden viiden vuoden kauden jälkeen maaliskuussa. Tshekissä presidentillä on pääosin seremoniallinen asema.

Tshekissä on 10,6 miljoonaa asukasta.

Jan Fischer

Jan Fischer
Jan FischerFilip Singer / EPA

Kommunistisen puolueen entinen jäsen, tilastotieteilijä. 62-vuotias Fischer toimi virkamieshallituksen pääministerinä 2009 - 2010. EU-myönteinen, markkinoi "joustavan integraation" käsitettä. Euroopan Neuvoston presidentti 2009.

Milos Zeman

Miloš Zeman
Miloš ZemanFilip Singer / EPA

68-vuotias entinen pääministeri ja Sosiaalidemokraattisen puolueen johtaja. Tshekin pääministeri 1998 - 2002. Teräväkielisen Zemanin pääministerikaudella Tshekin talous sai nousuvauhtia. Suhtautuu EU:hun myönteisesti.

Karel Schwarzenberg 

75-vuotias entinen ulkoministeri. Varakas aatelissuvun jäsen, Krumlovin herttua. Schwarzenbergin perhe pakeni Tshekkosovakian kumousta toisen maailmansodan jälkeen, varttunut Itävallassa. Ulkoministeri 2007 - 2009. EU-myönteinen aristokraatti.

Vladimir Franz

Vladimir Franz
Vladimir FranzFilip Singer / EPA

53-vuotias säveltäjä ja kuvataiteilija, taiteen professori. Tutkinto myös oikeustieteissä. Riippumaton ehdokas, joka on herättänyt huomiota ja kerännyt suosiota mielipidetiedusteluissa erikoisella ulkonäöllään. Franz on tatuoitu päästä varpaisiin. Poliittiset mielipiteet maltillisia. Franzin mukaan "vaalit eivät ole kauneuskilpailu, vaan suvaitsevuuden mittari". Houkuttelee nuoria äänestäjiä, poliittisesti kokematon.

Zuzana Roithova

59-vuotias kansanedustaja ja europarlamentaarikko. Korostaa korruption vastaisen taistelun ja poliittisen maltin tärkeyttä. Kristillisdemokraatti. Suhtautuu EU:hun myönteisesti. On ilmoittanut luopuvansa puolueen jäsenkirjasta, mikäli valitaan presidentiksi. Painottaa myös, että ei aio koskaan muodostaa hallitusta, jossa mukana kommunistisen puolueen edustajia.

Tatana Fischerova

Táňa Fischerová
Táňa Fischerováprezidentkatf.cz

65-vuotias näyttelijä ja keskusteluohjelmien vetäjä, kansalaisaktivisti. Kansanedustaja 2002 - 2006.

Jana Bobosikova

48-vuotias entinen europarlamentaarikko, suhtautuu kielteisesti EU-integraation syventämiseen.

Premysl Sobotka

Přemysl Sobotka
Přemysl SobotkaPawel Supernak / EPA

68-vuotias oikeistoon lukeutuva fyysikko ja senaatin puhemies 2004 - 2010.

Jiri Dienstbier Jr

43-vuotias sosiaalidemokraattien kansanedustaja Kladnosta. Washingtonissa syntynyt asianajaja. Peri parlamenttipaikan edesmenneeltä isältään, tunnetulta toisinajattelijalta Jiri Dienstbier vanhemmalta.

Lähteet: Yle Uutiset