Toimistotyöläinen teippaa niskansa nyt urheilijoiden tyyliin

Ammattiurheilijoiden käyttämät värikkäät kinesioteipit ovat innoittaneet myös tavalliset kuluttajat teippiostoksille. Lihasvoiman lisäämiseen ja kipujen lievitykseen tarkoitetun teipin oikeaan käyttöön kannattaa silti perehtyä kunnolla.

terveys
Kuvassa kinesioteipattu käsi.
Jukka Ritola

Arkisia lihaskipuja lievitetään yhä useammin kinesioteippauksilla. Teippiä saa kaikissa sateenkaaren väreissä ja yhä laajemmin eri myymälöistä. Myös valmistajia on useita.

Myös oululainen fysioterapeutti Malla Björk on huomannut, että moni ostaa teippiä trendikkyyden vuoksi. Suurimpina innoittajina ovat huippu-urheilijat. Helppo saatavuus ei kuitenkaan takaa teipin toimivuutta.

- Teipin levittäminen ei ole teknisesti kovin vaikeaa, mutta oikea tekniikka pitää ensin opetella. Pitää tietää mistä sitä kiristetään, löysytetään tai millainen teippikuvio on paras, Björk perustelee.

Älä osta sikaa säkissä

Fysioterapeutti Malla Björk on myös kuullut asiakkailtaan, että urheiluseuroissa on liikkunut hätäisiä teippimyyjiä.

- Tällaistakin on tapahtunut, että teipinmyyjä on ilmestynyt jonnekin lasten urheilukoppiin ja puhunut kuinka tärkeää teipin käyttö on juuri siinä lajissa tai harrastuksessa.

Teipinmyyjä on ilmestynyt jonnekin lasten urheilukoppiin ja puhunut kuinka tärkeää teipin käyttö on juuri siinä lajissa.

Malla Björk

- Lopultaon käynyt niin, että vanhemmat maksavat ison rahan pelkästä teippirullasta, eivätkä saa mukaan mitään ohjeita, Björk harmittelee.

Oikean kinesioteippaustavan voi hakea esimerkiksi fysioterapeutilta tai koulutetulta hierojalta. Björk kertoo, että myös netistä löytyy runsaasti ohjeita, mutta henkilökohtaisesti annetut neuvot toimivat aina parhaiten.

Toimistotyöläisen niskavaivoihin teippiä

Alkujaan Japanissa kehitetty teippi lupaa pitkän listan hyötyjä. Teippauksella haetaan apua muun muassa kireisiin niska- ja hartialihaksiin, nyrjähdyksiin tai kudosten aineenvaihdunnan parantamiseen, Björk listaa.

Nivelsidevammoihin se ei kuitenkaan sovellu.

- Esimerkiksi nilkan nivelsidevammaan teippi on liian elastinen. Parempaa tukea saa jämäkämmästä ja perinteisemmästä urheiluteipistä, Björk kertoo.

Myöskään kipulääkkeitä, salvaa, kylmäkääröä tai fysioterapiaa teippi ei korvaa, vaan on hyvä lisä niiden ohella.