1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kainuu

Kainuun vahvuudet unohtuivat kehittämisraportista

Itä- ja Pohjois-Suomen kehittämistä pohtinut työryhmä esitti loppuraportissa yli 30 jatkotointa ja pilottihanketta Itä- ja Pohjois-Suomeen. Pohjoisessa toimenpide-esitykset keskittyvät  pääosin Ouluun ja Rovaniemelle, kun taas Kainuu ja Meri-Lappi jäävät vähälle huomiolle.

Kainuu
Laskettelijoita Vuokatin rinteissä.
Yle

Itä- ja Pohjois-Suomen kehittämistä pohtineen työryhmän loppuraportti oli kainuulaisittain hienoinen pettymys. Kainuun Etu Oy:n toimitusjohtaja Antti Toivasen mukaan työryhmältä unohtui kokonaisuus ja loppuraportti jäi raakileeksi. Myös uudet avaukset jäivät tekemättä.

- Meidän keskeiset kehitysalueet on kuitenkin pääsääntöisesti otettu hyvin huomioon. Siellä on matkailua, kaivannaisteollisuutta, etätyötä ja puuosaamista. Siinä mielessä ohjelmassa on monia hyviä asioita.

Kainuulaisittain positiivista olivat myös ehdotukset kuljetustuen jatkamiseksi sekä kaivannaisteollisuuden koulutuksen ja valvonnan resurssien lisääminen. Toivasen mukaan Kainuun vahvuuksia ei raportissa kuitenkaan tuotu tarpeeksi vahvasti esille.

- Raportissa on mainittu monia yksityiskohtia kuten Savonlinnan Oopperajuhlat. Kyllähän meilläkin on huippuosaamista esimerkiksi Kuhmon Kamarimusiikin kautta kulttuurissa. Lisäksi on unohdettu muun muassa meidän mittalaiteosaaminen ja Datacenterkuviot eli meillä riittää paikkaamista.

Jatkotoimenpiteet  ovat auki

Työryhmän tarkasteluun kuului seitsemän maakuntaa Itä- ja Pohjois-Suomesta. Loppuraportin työryhmä luovutti perjantaina elinkeinoministeri Jan Vapaavuorelle. Vapaavuori ei ottanut kantaa mihinkään yksittäiseen hankkeeseen.

- Sen uskallan luvata, että kaikki arktiseen ja Venäjään liittyvät kysymykset sekä kotimaisten uusiutuvien polttoaineiden ja luonnonvarojen käyttöön liittyvät kysymykset tulevat olemaan yhä vahvemmin valtakunnan päätöksenteon agendalla jatkossa.

Toivanen uskoo, että raportti syynätään tarkkaan läpi työ- ja elinkeinoministeriössä. Mihin toimenpiteisiin raportti johtaa, on kuitenkin kysymysmerkki.

- Onko budjetissa ensi vuonna rahaa näihin asioihin, se on haasteellinen kysymys vastata. Mutta toivotaan, että ainakin kuljetustukiasia, joka on olennaisen tärkeä, olisi siellä.

Lue seuraavaksi