Haiti toipuu hitaasti suurmaanjäristyksestä

Unicefin mukaan lasten tilanne on nyt osin parempi kuin ennen vuoden 2010 järistystä. Oxfamin mukaan edistys on jumittunut huonoon koordinointiin. Amnesty kertoo yhä koditta olevien tilanteen jopa heikentyneen.

Ulkomaat
Mies kylmälaukku pään päällä seisoo telttakylän edessä
Vedenmyyjä Carradeuxin leirillä Port au Princessä 9. tammikuuta 2013.Orlando Barría / EPA

Haitin suurmaanjäristyksestä tulee viikonloppuna kuluneeksi kolme vuotta. Jälleenrakennus on yhä kesken, ja maa on edelleen yksi maailman köyhimmistä, mutta lasten tilanne on kohentunut osittain paremmaksi kuin ennen maanjäristystä, kertoo YK:n lastenapujärjestö Unicef.

Haitia vuonna 2010 runnellut maanjäristys vaikutti suoraan noin 750 000 lapsen elämään ja epäsuorasti myös moniin muihin, sillä katastrofi romahdutti myös koulutusjärjestelmän.

Unicefin selvitys kertoo, että viime vuonna 77 prosenttia 6 - 11-vuotiaista haitilaislapsista kävi koulua. Viime vuosikymmenen puolivälissä koulussa oli vajaat puolet alakouluikäisistä.

Lapsikuolleisuus on hitaassa laskussa, mutta toisaalta puhdasta vettä on aiempaa paremmin tarjolla ainoastaan järistyspakolaisten leireillä. Kunnon vessa kuitenkin on käytössä kaksin verroin niin monella kuin ennen maanjäristystä eli 26 prosentilla haitilaisista, Unicef raportoi.

Koleran, rikosten ja rajuilmojen armoilla ilman pysyvää asuntoa on yhä 360 000 järistysuhria. Alkujaan ilman kattoa jäi puolitoista miljoonaa ihmistä. Neljännesmiljoona kuoli järistyksessä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan leireillä elävien leiriolosuhteet ovat suorastaan heikentyneet. Lisäksi monia leiriläisiä on häädetty väkisin osoittamatta heille uutta paikkaa, Amnesty kertoo.

EU antoi lisäapua

Brittiläisen avustusjärjestön Oxfamin mukaan monet kansainväliset järjestöt ovat osallistuneet jälleenrakennukseen ja edistystä on tapahtunut, mutta se on usein paikoittaista eikä sitä ole sovitettu kunnolla yhteen. Oxfamin moitteet on suunnattu ennen muuta Haitin hallitukselle.

– Edelleen puuttuu kattava ja realistinen pitkän tähtäyksen suunnitelma, jonka haitilaiset olisivat tehneet haitilaisille, sanoo Oxfamin Haitin-ohjelman johtaja Andrew Pugh.

Haitissa arvostellaan myös kansainvälistä yhteisöä lupausten pettämisestä. Heti järistyksen jälkeen monet maat kiirehtivät ottamaan osaa uhrien kärsimykseen ja lupaamaan tukeaan, mutta käytännössä apu on ollut hidasta, arvostelijat sanovat.

EU ilmoitti perjantaina antavansa Haitille 30,5 miljoonaa euroa lisäapua. EU:n humanitaarisen avun komissaarin Kristalina Georgievan mukaan Haitia on edelleen tuettava sekä maanjäristyksestä toipumiseksi että yleisen kehityksen edistämiseksi.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset