Miss America - autisti vai entinen pullukka?

Tämänvuotinen kauneuskilpailu nostaa esiin kokonaisen kavalkadin terveyshuolia Yhdysvalloissa. Yksi finalisti on poistattamassa molemmat rintansa, toinen kärsii Touretten syndroomasta.

Ulkomaat
Miss America -kilpailu järjestetään nyt 92. kertaa. Kuvassa Katie Stam kruunataan vuoden 2009 kauneuskuningattareksi.
Miss America -kilpailu järjestetään nyt 92. kertaa. Kuvassa Katie Stam kruunataan vuoden 2009 kauneuskuningattareksi.Miss America 2009 / EPA

Lähes satavuotisen Miss America -kauneuskilpailun tämänpäiväiseen finaaliin on yltänyt osanottajia, jotka antavat kasvot merkittäville terveysaiheille.

Vuonna 1994 missikisan voitti kuuro Heather Whitestone. Hän oli kilpailun ensimmäinen vammainen voittaja. Tämän vuoden voittaja saattaa olla autisti, tai poistattaa molemmat rintansa.

18-vuotias Alexis Wineman sai lapsena diagnoosin kehitysvammasta. Miss America - kisan ensimmäinen autistinen osanottaja muistuttaa Time-lehden haastattelussa kehitysvammaisten laajasta kirjosta.

- Monet otaksuvat, että kaikki autistit ovat samanlaisia, ja ettemme aivohäiriön takia voisi toimia yhteiskunnassa, Wineman sanoo.

Jos taideterapeutiksi aikova Wineman voittaa, hän lupaa ryhtyä autismitiedon sanansaattajaksi.

24-vuotias Allyn Rose puolestaan on menettänyt äitinsä, isoäitinsä ja isotätinsä rintasyöpään. Kauneuskilpailun jälkeen hän on itse poistattamassa molemmat rintansa.

- Voin tehdä jotain ennakoivaa. Se saattaa vahingoittaa vartaloani ja kolhaista kauneuttani, mutta eläisin, Rose kertoo televisioyhtiö CBS:n paikalliskanavan haastattelussa.

Rosen päätös on saanut kritiikkiä niiltä, jotka pitävät aikeita vain puheina huomion saamiseksi. Toiset lääkärit ymmärtävät leikkauspäätöstä hyvin, toiset pelkäävät sen aiheuttavan esimerkinomaisesti turhia leikkauksia omaisensa menettäneiden keskuudessa.

Muita kilpailijoita lauantain finaalissa on Molly Bouchard, joka on laihduttanut ylipainosta mallimittoihin runsaat 23 kiloa, sekä Mariah Cary, joka sairastaa pakkoliikkeitä ja tahdottomia äännähdyksiä aiheuttavaa Touretten syndroomaa.

Miss America on Yhdysvaltain tunnetuin kauneuskilpailu Miss USA -kisan rinnalla. Vaikka katsojaluvut ovat luisussa ja naisasialiike pitää ääntä koitosten halventavuudesta, missikisoihin on jatkuvasti reilusti tunkua. Useissa kilpailuissa jaetaan tuntuvia rahapalkintoja.

Miss America järjestetään 92. kertaa. 1960-luvulla syntyi kauneuskilpailu Little Miss America, joka on 13-17-vuotiaille.