Tähtitieteilijät löysivät "maailmankaikkeuden suurimman asian"

Avaruudesta on löydetty kvasaariryhmä, jota pidetään maailmankaikkeuden suurimpana rakenteena. Sen koko voi rikkoa jopa Einsteinin kosmologista periaatetta.

Ulkomaat
Taiteilijan näkemys siitä, miltä kvasaari ULAS J1120+0641 on saattanut näyttää 770 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen.
Taiteilijan näkemys siitä, miltä kvasaari ULAS J1120+0641 on saattanut näyttää 770 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen.M. Kornmesser / ESO

Brittiläiset tähtitieteilijät ovat löytäneet kaukaa avaruudesta kvasaariryhmän, jota pidetään maailmankaikkeuden ylivoimaisesti suurimpana materiakeskittymänä.

Valon nopeudella etenevältä avaruusalukselta kestäisi matka kvasaariryhmän laidalta toiselle jopa neljä miljardia vuotta.

Kvasaarit ovat hyvin kaukaisia kohteita, jotka sykkivät voimakasta valoa. Tutkijoiden mukaan ne voivat olla galaksien esiasteita, jotka tietyssä kehitysvaiheessa lähettävät avaruuden kirkkainta valoa.

Kvasaareilla on taipumus muodostaa ryhmiä.

Löydön tehneet brittiläisen Central Lancashiren yliopiston tutkijat ovat ihmeissään, sillä valtava löytö uhmaa Albert Einsteinin kosmologista periaatetta, jonka mukaan maailmankaikkeus on symmetrinen kokonaisuus eli se näyttää samanlaiselta riippumatta siitä, mistä kohtaa sitä tarkkailee.

- Koska on vaikea käsittää tämän kvasaariryhmän laajuutta, voimme melko suurella varmuudella todeta sen olevan suurin rakenne, mitä maailmankaikkeudesta on koskaan löytynyt, sanoi tutkijaryhmän johtaja Roger Cloves.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset