Peruspalveluministeri: Yhtä sote-mallia ei tule

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson ei usko, että Suomeen saadaan aikaiseksi yhtä koko maan kattavaa sote-mallia alueellisten erojen vuoksi.

Kotimaa
Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson.
Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson.Yle

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.) harmittelee, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta pohtinut työryhmä ei päässyt työssään aivan maaliin asti. Työryhmä jätti erimielisen mietinnön, jonka on arvosteltu herättävän enemmän kysymyksiä kuin antavan vastauksia.

Peruspalveluministeri Guzenina-Richardsonin mukaan työryhmän työtä on vaikeuttanut kuuden puolueen hallitusrintama, joka on määritellyt tulevan sote-uudistuksen reunaehtoja.

Guzenina-Richardsonin mukaan yksi, koko Suomen kattava malli on sula mahdottomuus.

- Itse pidän tätä työryhmän linjausta 50 000 - 100 000 asukkaan väestöpohjasta ihan hyvänä lähtökohtana, sanoo Guzenina-Richardson.

Peruspalveluministeri korostaa, että alueellisten erojen vuoksi jollakin alueilla voidaan tarvita huomattavasti tätä laajempaa väestöpohjaa. Toisaalta, joillakin alueilla alle 50 000 asukasta voi olla riittävä asukasmäärä.

- Kuntien kantokykyyn vaikuttaa niin moni muukin asia kuin asukasmäärä.

Peruspalveluministeri Guzenina-Richardson sanoo, että hallitusneuvotteluissa sovittu kuntauudistus on hallituksen keihäänkärkihanke, jolle sosiaali- ja terveydenhuoltouudistus on alisteinen. Kuntauudistuksen kompurointi on johtanut myös sote-uudistuksen takkuamiseen, koska kuntakentällä ei ole syntynyt riittävän suuria kuntia, joiden muottiin sote-uudistus sujuvasti solahtaisi.