New Yorkin Keskuspuiston kanuuna osoittautui ladatuksi

1700-luvun kanuunan puhdistajia odotti yllätys: putkessa oli kuula ja satoja grammoja ruutia. Kanuuna oli ollut yli sata vuotta New Yorkin Keskuspuiston koristeena.

kulttuuri
Näkymä New Yorkin Keskuspuistoon.
Näkymä New Yorkin Keskuspuistoon pohjoisen suuntaan.EPA

Yhdysvalloissa New Yorkin Keskuspuistoa koristanut itsenäisyyssodan aikainen kanuuna on osoittautunut yllättäen ladatuksi. Kun kanuunaa alettiin puhdistaa ruosteesta, putkesta löytyi sekä kuula että ruutia.

Kanuuna on peräisin Britannian laivaston fregatilta HMS Hussarilta, joka upposi Manhattanin ja Long Islandin välisille vesille vuonna 1780. Sukeltajat toivat kanuunan pintaan pian uppoamisen jälkeen.

Kanuuna vietiin patsaaksi Keskuspuistoon 1860-luvulla ja pelastettiin varastoon vuonna 1996, koska vandaalit olivat tehneet sille tuhojaan.

Kanuuna oli puistossa suosittu istuskelualusta. Istujat eivät tienneet, että alla oli 800 grammaa ruutia ja kuula. Putkessa oli jäljellä myös lataajien käyttämää vanua.

Poliisin asiantuntijat ovat nyt poistaneet ruudin mutta jättäneet kuulan paikoilleen. Brittialuksen, jonka miehistö latasi kanuunan ennen haveriaan, arvellaan makaavan pirstaleina täyttömaan alla New Yorkin Bronxissa.

Lähteet: AP, Yle Uutiset