1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Asekauppa käy kuumana Yhdysvalloissa

Asekauppaan suunnitellut rajoitukset ovat saaneet ihmiset ostamaan lisää aseita Yhdysvalloissa. Erityisen hyvin käyvät nyt kaupaksi rynnäkköaseet.

Ulkomaat
Asekaupan omistaja esittelee MP15 -puoliautomaattikivääriä myymälässään Tuckerissa, Georgian osavaltiossa.
Asekaupan omistaja esittelee MP15 -puoliautomaattikivääriä myymälässään Tuckerissa, Georgian osavaltiossa.Erik S. Lesser / EPA

Asekauppa näyttäisi kiihtyneen huomattavasti Yhdysvalloissa joukkosurman seurauksena käynnistetyn aserajoituskeskustelun aikana.

Sanomalehti New York Timesin mukaan aseiden ostamista varten tehtävien taustatarkistusten määrä kasvoi joulukuussa liki 60 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Lehden haastattelemat asekauppiaat vahvistavat, että myynti on vilkastunut huomattavasti. Etenkin rynnäkkökiväärien ja niissä käytettävien lippaiden kysyntä on kauppiaiden mukaan kasvanut Newtownin ampumisen jälkeen.

Useiden kauppiaiden varastot ovat tyhjentyneet kovan kysynnän takia. Yksi kauppiaista kertoi viisinkertaistaneensa 30 patruunan lippaan hinnan.

Lehden mukaan aseiden ostajat pelkäävät, että valtio aikoo rajoittaa tietynlaisten aseiden myyntiä. Varapresidentti Joe Biden johtaa työryhmää, jonka on määrä tehdä esityksensä aselakien muutoksista presidentti Barack Obamalle ensi viikolla.

Toinen syy asekaupan vilkastumiselle oli kauppiaiden mukaan presidentti Obaman uudelleenvalinta viime marraskuussa. Aseiden myynti kiihtyi myös vuonna 2008, kun Obama valittiin ensimmäiselle kaudelleen.

Biden ehdottanee tiistaina aseiden ostajien taustatarkistusten laajentamista ja rynnäkköaseiden myyntikiellon ottamista uudelleen käyttöön. Rynnäkköaseiden myynti oli Yhdysvalloissa kielletty vuosina 1994-2004.

Newtownin joukkosurman tekijä käytti kouluhyökkäyksessään puoliautomaattista AR-15-kivääriä.

Lähteet: Yle Uutiset, Reuters

Lue seuraavaksi