1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Finnair ja Ilmarinen kiistävät vilunkipelin

Finnair ja Ilmarinen eivät hyväksy näkemystä, jonka mukaan Finnairin pääkonttorin rakennuttamista ei ole kilpailutettu. Väitteen esitti lauantaina Helsingin Sanomat.

Kotimaan uutiset
Grafiikka, jossa Finnairin ja Ilmarisen logot.
YLE Uutisgrafiikka

Finnairin viestintäjohtaja Arja Suomisen mukaan Finnair etsi pääkonttorilleen vuokratiloja Helsinki-Vantaan lentoaseman tuntumasta. Yhtiö kartoitti valmiit kiinteistöt ja rakennushankkeet, joihin Finnair olisi voinut mennä vuokralaiseksi. Yhtenä vaihtoehtona oli, että joku rakennuttaisi pääkonttorin alusta lähtien.

Finnair päätyi työeläkeyhtiö Ilmarisen esitykseen vuokrata Finnairin nykyisen pääkonttorin viereen rakennettava uusi toimistotalo, koska se Suomisen mukaan oli Finnairin kannalta kustannustehokkain vaihtoehto.

- Kun sovittiin, että Ilmarisesta tulee meidän vuokranantajamme ja Ilmarinen meille konttorin rakentaa, niin sen jälkeen Ilmarinen on hakenut rakennuttajan ja siihen taas Finnairilla ei ollut osaa eikä arpaa, sanoo Suominen.

Ilmarinen neuvotteli kahden rakennusliikkeen kanssa

Ilmarisen kiinteistöjohtaja Tomi Aimonen sanoo, että Ilmarinen neuvotteli rakennusliike Hartelan ja rakennushankkeen saaneen SRV:n kanssa. Aimosen mukaan Ilmarinen oletti muilla rakennusliikkeillä olevan Finnairille suoraan kilpailevat tarjoukset.

- Kun tuollainen merkittävä tilahaku tulee, niin isoimmilla rakennusliikkeillä on luonnollisesti oma kilpaileva ehdotuksensa ja meidän piti valita sellainen rakennusliike, jolla ei ole omaa kilpailevaa ehdotusta Finnairille. Tässä sitten tunnistettiin SRV ja Hartela sellaisiksi, sanoo Aimonen.

Aimosen mukaan valinta SRV:n ja Hartelan välillä tehtiin normaalilla neuvottelumenettelyllä.

Aimonen myöntää, että Ilmarisella ei ollut varmaa käsitystä siitä mitkä rakennusliikkeet hanketta tavoittelivat.

- Tietysti tiedetään millä rakennusliikkeillä on siellä alueella maanomistusta. Kyllä siitä on alalla käsitys, että mitkä ne mahdolliset kilpakumppanit on, mutta tiettenkään ei voi koskaan olla varma.

Lue seuraavaksi