Ruhtinas ja demari jatkoon Tshekin presidentinvaalissa

Ensi kertaa suorassa kansanvaalissa presidenttiä valitsevat tshekit ovat nostaneet vaalien toiselle kierrokselle maan entisen pääministerin ja nykyisen ulkoministerin. Molemmat ovat istuvaa presidenttiä EU-myönteisempiä.

Ulkomaat
Milos Zeman ja Karel Schwarzenberg.
Milos Zeman ja Karel Schwarzenberg.Filip Singer / EPA

Tshekin tasavallan presidentinvaalit menevät toiselle kierrokselle, sillä kukaan yhdeksästä ehdokkaasta ei saanut ensimmäisellä kierroksella yli puolta äänistä.

Jatkoon menevät sosiaalidemokraattinen entinen pääministeri Milos Zeman ja konservatiivinen ulkoministeri Karel Schwarzenberg. Zeman sai 24 prosenttia äänistä, Schwarzenberg 23 prosenttia.

Toinen entinen pääministeri Jan Fischer jäi kolmanneksi 16 prosentin äänimäärällä.

Kärkikolmikon ehdokkaat suhtautuvat kaikki myönteisemmin Euroopan unioniin kuin Tshekin nykyinen presidentti Vaclav Klaus. Tshekin presidentillä on kuitenkin verraten vähän valtaa.

Vaalien ennakkosuosikkina on pidetty 68-vuotiasta Zemania. Presidentti Klaus ilmoitti äänestävänsä häntä, vaikka edustaakin poliittisesti toista laitaa kuin vasemmistolainen entinen pääministeri. Zeman toimi Tshekin pääministerinä 1998-2002.

Haastaja Karel Schwarzenberg on varakas, piippua tupruttava 75-vuotias aatelinen. Hänen sukunsa pakeni Tshekkoslovakiasta toisen maailmansodan jälkeen. Schwarzenberg on Krumlovin ruhtinaskunnan ruhtinas.

Vaalit ovat ensimmäinen kerta, kun tshekit pääsevät valitsemaan presidentin suoralla kansanvaalilla. Tähän saakka parlamentti on valinnut presidentin.

Vaalien toinen kierros järjestetään 25.-26. tammikuuta.

Lähteet: AFP, AP