1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vääränlainen lamppu voi rikkoa himmentimen

Monen kodin valaisimissa käytetään vääränlaisia lamppuja. Varsinkin himmentimet aiheuttavat ongelmia, sillä ne eivät usein toimi uusien lamppujen kanssa.

Kotimaan uutiset
Sähköurakoitsija Timo Hyytiälä vaihta lamppua.
Sähköurakoitsija Timo Hyytiälä kohtaa usein asiakkaita, jotka eivät ole löytäneet sopivaa lamppua valaisimeensa.Yle

Kun hehkulamput ovat poistuneet markkinoilta, moni ei tiedä, mitä lamppuja omiin valaisimiin pitäisi hankkia. Helsinkiläinen sähköurakoitsija Timo Hyytiälä on viime kuukausina törmännyt usein asiakkaiden hämmennykseen. Varsinkin himmentimien kanssa on ongelmia.

- Kuluttajat eivät aina tiedä, mitkä energiansäästölamput sopivat himmentimiin. Samoin toisinpäin, että on oikeanlainen himmennin. Kuluttaja on vähän hukassa energiansäästölamppujen kanssa, Timo Hyytiälä toteaa.

Väärä lamppu ei välttämättä toimi himmentimen kanssa tai saattaa välkkyä ja siristä. Pahimmillaan vääränlainen polttimo rikkoo koko himmentimen.

Väärä lamppu voi aiheuttaa yli sadan euron laskun

Pääkaupunkiseudulla toimivan Kelosähkön työpäällikkö Jukka Snellman kertoo, että sähköliikkeeseen soittaa lähes päivittäin asiakas, jolla on ongelmia himmentimien kanssa.

- Ihmiset eivät todellakaan tiedä, mikä polttimo käy säätimeen. On aiheutunut paljon sellaista, että säätimiä on mennyt rikki. Jos vaihdetaan uusi säädin, hinta saattaa hyvinkin olla 120 -150 euroa, Jukka Snellman kertoo.

Yleisimpien hehkulamppujen valmistus sekä tuonti EU:n alueelle kiellettiin viime syksynä. Kauppojen valikoimasta löytyvät nyt vihonviimeiset hehkulamput. Helsinkiläisen Ruoholahden K-raudan myyntipäällikön Joonas Pihlajan mukaan myyjän apua tarvitaan usein energiansäästölamppujen, ledien ja halogeenilamppujen viidakossa.

- Himmennettäviä energiansäästölamppuja tai ledejä on toistaiseksi aika vähän. Useimmiten valmistajien pakkauksista löytyy himmentimen symboli tai englannin- tai suomenkielinen merkintä, Joonas Pihlaja opastaa.

Oikean lampun valinta hankalaa

Rautakaupan lamppuvalikoimaa.
Yle

Edes lampun himmenninmerkintä ei takaa, että lamppu sopii yhteen juuri oman kodin valonsäätimen kanssa. Usein energiansäästölamput eivät käy vanhempien, hehkulampuille suunniteltuihin himmentimien kanssa.

- Himmentimiä on erilaisia, ja energiansäästölamppu ja ledi ovat vähän vaativampia himmentää.Himmenninkin tarvitsee yleensä pienen kuorman ennen kuin se lähtee käyntiin. Joskus energiansäästölamppu tai ledi on niin pienitehoinen, että mitään ei välttämättä vielä tapahdu. Lamppu ei syty, Joonas Pihlaja sanoo.

Kelosähkön työpäällikön Jukka Snellmanin mukaan asiakkaat eivät aina itse tiedä, millaista mallia oman kodin himmentimet ovat.

- Yleensä ne ovat hehkulamppusäätimiä, ja niihin eivät energiansäästölamput käy, Snellman toteaa.

Lampunvalinnan kanssa pähkäilevälle paras neuvo lienee asiantuntijan apu.

- Siinä ehkä tarvitaan ohjausta meidän puolestamme, että löytyy juuri paras valinta, Ruoholahden K-raudan myyntipäällikkö Joonas Pihlaja sanoo.

Lue seuraavaksi