1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

USA:n valtiovarainministeriö torppaa platinakolikot

Demokraattien kaavailema tapa kiertää velkakattoa ei ole mahdollinen, valtiovarainministeriö ja Fed sanovat.

Ulkomaat

Yhdysvalloissa demokraattipoliitikkojen himoitsemat platinakolikot näyttävät jäävän haaveeksi. Maan valtiovarainministeriö ilmoitti lauantaina, ettei se aio ryhtyä lyömään platinarahoja.

Demokraatit ovat ehdottaneet platinakolikkojen löymistä keinona kiertää Yhdysvaltoja uhkaavaa velkakattoa, jonka saavuttaminen pakottaisi liittovaltion rajuihin säästöihin. Ajatuksena oli hankkia liittovaltiolle kolikoilla tuhat miljardia dollaria.

- Valtiovarainministeriö ja keskuspankki ovat sitä mieltä, ettei lainsäädäntö mahdollista platinakolikkojen lyömistä velkakaton nostamiseksi, valtiovarainministeriö totesi tiedotteessa.

Valkoisen talon tiedottaja Jay Carney puolestaan ilmoitti, että pallo velkakaton nostamisessa on nyt republikaaneilla. Republikaanit vaativat noston vastineeksi tiukkaa säästöohjelmaa.

Kongressin asettama velkakatto on tällä hetkellä tähtitieteellinen 16 400 miljardia dollaria. Tämän enempää liittovaltio ei saisi ottaa julkista velkaa. Valtionvelan odotetaan kolahtavan kattoon helmikuun aikana.

Yhdysvaltojen liittovaltion velkakattoa on nostettu useita kertoja, jotta maa pystyy vastaamaan menoistaan. Viimeksi asiasta tapeltiin verissä päin vuonna 2011.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi