Ruotsalaisministerit: Pohjolan maiden asevoimille yhteistä sotakalustoa

Ruotsalaisministerit Carl Bildt ja Karin Enström ehdottavat Pohjolan alueen puolustusyhteistyön tehostamista. Lehtikirjoituksessaan he ehdottavat, että maat voisivat yhteisesti omistaa ja käyttää sotakalustoa.

Ulkomaat

Ruotsin ulko- ja puolustusministerit esittävät Pohjolan maiden puolustusyhteistyön tiukentamista. Ministerien mielestä maat voisivat omistaa yhteistä puolustusmateriaalia.

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt ja puolustusministeri Karin Enström ovat kirjoittaneet yhteisen keskusteluartikkelin Dagens Nyheter -lehteen.

Artikelissaan he kuvailevat Pohjoismaiden ja Baltian maiden ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan monia yhteistyön muotoja ja kansojen yhteistä arvopohjaa. Tältä perustalta yhteistyötä voisi edelleen kehittää, kokoomusministerit ehdottavat.

- Sotilaallisten resurssien yhteinen omistus ja hyödyntäminen, ns. "pooling and sharing" on keskeinen osa Ruotsin näkemystä pohjoismaisesta puolustusyhteistyöstä, ministerit kirjoittavat.

Ministerit hakevat tehokkaampaa resurssien hyödyntämistä, korkeampaa laatua, lisää vaikuttavuutta ja laajuutta sotilaalliseen toimintakykyyn.

- Turvallisuudella ja yhteistyöllä lähimpien naapuriemme kanssa on erityisen merkitys Ruotsille. Yhteisten intressien, arvojen sekä maantieteellisen läheisyyden myötä on luonnollista, että kehitämme yhteistä politiikkaa ja kohtaamme tulevaisuuden haasteet solidaarisesti, ministerit perustelevat ehdotustaan.

Ministerit kiinnittävät huomiota erityisesti Itämeren alueeseen niin talouden kuin ympäristönkin kannalta. Itämeren merkitys kuljetusväylänä kasvaa kaiken aikaa. Merellä kulkee päivittäin jopa 2 000 laivaa, ja maailmankaupasta jopa 15 prosenttia kulkee tavalla tai toisella Itämeren kautta.

Lähteet: Yle Uutiset