Israel valmistelee uutta siirtokuntaa Itä-Jerusalemiin

Israelin hallitus valmistelee uuden siirtokunnan perustamista Itä-Jerusalemiin. Palestiinalaiset vastustavat kiivaasti E1-siirtokuntaa, koska se voisi käytännössä jopa estää palestiinalaisvaltion syntymisen. Myös USA on siirtokuntaa vastaan.

Palestiinalainen lammaspaimen laumansa kanssa alueella, jolle Israel on kaavaillut E-1 -siirtokunnan rakentamista. Kuva: Reuters

Israelin poliisi on yöllä poistanut palestiinalaiset aktivistit, jotka vastustivat Israelin uuden siirtokunnan perustamista aivan Itä-Jerusalemin naapuriin. Siirtokunnan sijainti on erityisen hankala, koska sen sanotaan halkaisevan Länsirannan palestiinalaisalueen kahtia.

Parisensataa palestiinalaista oli leiriytynyt suunnitellun E1-siirtokunnan rakennuspaikalle, kun Israelin poliisi ja armeija poistivat heidät paikalta. Osa aktivisteista jouduttiin kantamaan ulos alueelta, mutta väkivaltaa ei käytetty, eikä ketään pidätetty, poliisi kertoo.

Israelin korkein oikeus oli antanut mielenosoittajille luvan toimintaansa, mutta poliisin tiedottajan mukaan luva oli kumottu.

Israelin palestiinalaisalueille perustamat siirtokunnat ovat yksi Lähi-idän suurimmista kiistakysymyksistä. Suunniteltu E1-siirtokunta on poikkeuksellisen hankala tapaus.

E1 rakennettaisiin alueelle, jota Israel kutsuu nimellä Ma'aleh Adumim. Se rajautuu suoraan Jerusalemin itäosaan. Kriitikkojen mukaan 12 neliökilometriä laaja siirtokunta-alue halkaisisi Länsirannan käytännössä kahteen osaan. Tästä syystä E1 olisi merkittävä este palestiinalaisten pyrkimykselle luoda oma valtio, jonka pääkaupunki olisi Jerusalem.

E1-siirtokunnan varsinaiset rakennustyöt eivät ole alkamassa ehkä vielä vuosikausiin. Osittain tämä johtuu siitä, että Israelin tärkeimmät tukijat, Yhdysvallat mukaanluettuna, ovat vastustaneet E1:n rakentamista.

Israel on kuitenkin vauhdittamassa siirtokunnan perustamista mm. siksi, että palestiinalaiset ovat YK:ssa saaneet tukea omalle valtiolleen.

Pääministeri Benjamin Netanyahun vastustajat arvelevat tosin, että siirtokuntakiistan lietsominen on vain vaalipeliä, jolla Netanyahu yrittää kerätä lisää kannatusta 22. tammikuuta pidettävissä vaaleissa.