Pekingin ilmanlaatu huonompi kuin ikinä ennen

Kiinan pääkaupungin savusumu on sunnuntaina yhä paksumpaa. Matalapaineen hellittäessä alkuviikolla sumu hälvennee. Ilman todellinen puhdistuminen vie sukupolven ajan, sanoo ympäristöaktivisti.

Ulkomaat
Kiinalaissyntyinen taiteilija Ai Weiwei kuvasi itsensä kaasunaamiossa protestoidakseen Pekingin saasteita vastaan 13. tammikuuta.
Kiinalaissyntyinen taiteilija Ai Weiwei kuvasi itsensä kaasunaamiossa protestoidakseen Pekingin saasteita vastaan 13. tammikuuta.Ai Weiwei / AFP / Lehtikuva
Saastesumun peittämän Pekingin rakennuksia.

Kiinan pääkaupungin Pekingin ilmanlaatu on heikentynyt entisestään lauantaista, jolloin ihmisiä jo varoitettiin liikkumasta ulkona. Turvallisen ilmanlaadun raja on ylittynyt 30 - 45-kertaisesti, eikä lukema enää mahdu edes mitta-asteikolle

Pekingiin laskeutui perjantaina paksu savusumu, jonka ennakoidaan hälvenevän vasta tiistaina. Ympäristöviranomaisten mukaan kyse ei ole piikistä saastuttamisen määrässä, vaan sumu seisoo paikallaan matalapaineen vuoksi.

Ilmassa on niin paljon pienhiukkasia, että indeksi on noussut 900:aan. Huonona ilmaa pidetään jo, kun mittaustulos ylittää 50.

Peking havahtui ongelmaan

Kiinan viranomaiset ovat myöntäneet, että saastuminen on suuri ongelma maalle, jossa liikenne ja teollisuus ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti.

Viime vuoden lopulla Kiina ilmoitti, että suurimpien kaupunkien ilmanlaadusta aletaan tiedottaa tunneittain. Pekingistä on myös ryhdytty siirtämään raskasta teollisuutta muualle. Suurin osa Kiinasta ei kuitenkaan ole vielä puuttunut saastumiseen, sanoo ympäristöaktivisti Zhou Rong.

– Pekingillä on aikataulu ilmanlaadun parantamiseksi. Sen toteuttaminen vie kokonaisen sukupolven ajan. Mutta muilla alueilla ei ole tavoitteita edes hiilenpolton vähentämiseksi, Zho sanoo.

Hän epäileekin, että Peking köhii tällä hetkellä ennätysmäisessä saastesumussa osittain siksi, että sitä on kulkeutunut pääkaupunkiin myös muualta.

Lähteet: Reuters, AP