Tuomioja: Myös aseiden yhteisomistus Pohjoismaiden kanssa on mahdollista

Ulkoministerin mukaan ruotsalaisministereiden aloite ei sisällä varsinaisesti mitään uutta.

politiikka
Leopard-panssarivaunu maavoimien harjoituksissa Parolannummella helmikuussa 2011.
Leopard-panssarivaunu maavoimien harjoituksissa Parolannummella helmikuussa 2011.Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan ulkoministeri Carl Bildtin ja puolustusministeri Karin Enströmin esittämä ajatus sotilaskaluston pohjoismaisesta yhteisomistuksesta olisi mahdollista.

Aseistuksen yhteisomistus edelyttää kuitenkin sopimuksia siitä, miten niitä käytetään. Tätä mahdollisuutta ei ole missään nimessä poissuljettu, hän korostaa.

Artikkeli sisältää samoja asioita kuin mitä eduskunnalle annetussa turvallisuus- ja puolustusselonteossa todetaan pohjoismaisesta yhteistyöstä. Siinä ei ole meidän näkökulmastamme varsinaisesti mitään uutta, hän sanoo.

Artikkeli vahvistaa Tuomiojan mukaan juuri sitä, mitä ennen kaikkea Suomen ja Ruotsin kesken on jo pitkään tehty.

Suomen ja Pohjoismaiden yhteistyö on ollut hyvin käytännönläheistä ja lähtee siitä, että kustannustehokkuuden ja vaikuttavuuden kannalta on asioita, jotka tuovat etuja.

Tällaisia ovat Tuomiojan mukaan yhteiset harjoitukset, yhteinen koulutus, yhteiset hankinnat sekä yhteistyö kriisinhallinnassa ja valvontatehtävissä. Joissain tapauksissa mukana voivat olla kaikki pohjoismaat, joissain tapauksissa se voi olla kahdenvälistä, hän sanoo.

Tuomiojan mukaan ruotsalaisministereiden artikkeli onkin kuvaus siitä, mitä jo nyt tapahtuu.