Pariisissa suurin mielenosoitus kymmeneen vuoteen

Sadat tuhannet ihmiset marssivat Pariisissa vastustaakseen homoliittoja. Hallitus aikoo säätää kesään mennessä lain, joka laillistaa samaa sukupuolta olevien avioliitot.

Ulkomaat
Marssit keräsivät Pariisissa sunnuntaina kymmeniä tuhansia osallistujia.
Marssit keräsivät Pariisissa sunnuntaina kymmeniä tuhansia osallistujia. Thomas Coex / AFP / Lehtikuva

Poliisin arvion mukaan yli 300 000 ihmistä eri puolilta Ranskaa on kokoontunut Pariisiin osoittaakseen mieltään homoseksuaalien avioliittojen laillistamista vastaan.

Mielenosoitus koostuu neljästä eri kulkueesta, joista kolme on marssinut määränpäähänsä Champ de Mars -puistoon. Eiffel-tornin liepeillä sijaitsevassa puistossa järjestetään konsertteja. Neljäs kulkue marssii kohti läheistä Les Invalidesin aluetta.

Järjestäjien arvion mukaan mielenosoituksessa on mukana 800 000 ihmistä. Poliisin mukaan väkeä on liikkellä 340 000. Kaupungissa on varauduttu liikenneongelmiin ja metroasemia on suljettu useiksi tunneiksi.

Presidentti François Hollande on päättänyt hyväksyä viimeistään kesällä lain, joka sallii avioliitot samaa sukupuolta olevien pariskuntien kesken. Samalla näillekin perheille annettaisiin adoptio-oikeus.

Laki oli yksi Hollanden presidentinvaalilupauksista, ja hänen sosialistipuolueellaan on parlamentissa riittävä enemmistö sen toteuttamiseksi. Laki tulee parlamentin käsiteltäväksi tämän kuun lopussa.

Yli puolet kansasta hyväksyy homoliitot

Mielipidekyselyjen mukaan enimmillään 65 prosenttia ranskalaisista oli lakimuutoksen kannalla, mutta etenkin katolisen kirkon piiristä alkanut vastarinta on painanut kannatuksen 56 prosenttiin.

Adoptio-oikeutta kannattavia on mielipidekyselyissä vähemmän, noin puolet kansasta. Uskonnollisten perusteiden sijasta vastustajat ovatkin painottaneet olevansa lasten asialla. Tasa-arvon vastustamisen sijaan he korostavat puolustavansa perinteitä - avioliittoa vain miehen ja naisen välisenä instituutiona.

Tällainen painotus närkästyttää äärioikeistolaista katolilaista ryhmää Citivasta. Se järjestääkin sunnuntaina oman erillisen mielenosoituksen, joka on suunnattu nimenomaan homoseksuaalisuutta vastaan.

Uskontokuntien päämiehet eivät marssi

Vaikka katolisen kirkon päämies kardinaali André Vingt-Trois on lain näkyvä vastustaja, hän ei aio osallistua "Kaikkien marssiin". Pois jättäytyvät myös muun muassa islamilaisten ja juutalaisten päämiehet sekä äärioikeistolaisen Kansallisrintama-puolueen johtaja Marine Le Pen, jonka puolue on jakautunut homoliittokysymyksessä.

Monet muut opposition kärkipoliitikot sanovat marssivansa omissa nimissään, eivät puolueensa edustajina.

Marraskuussa vastaavaan mielenosoitukseen osallistui Pariisissa 70 000 ihmistä ja muualla Ranskassa joitakin kymmeniä tuhansia.

Lähteet: AFP, Reuters, AP