Costa Concordian kapteeni syyttää yhä muita haverista

Turmalaivan kapteeni on esittänyt osanottonsa turman uhreille laivan uppoamisen vuosipäivänä. Hän sysää kuitenkin syytä turmasta alaisilleen.

Ulkomaat
Costa Concordian onnettomuudessa menehtyneiden sukulaiset heittivät kukkia mereen 13. tammikuussa.

Italiassa vuosi sitten uponneen risteilyalus Costa Concordian kapteeni Francesco Schettino syyttää yhä alaisiaan aluksen karilleajosta. Italialainen Rai Uno -tv-kanava esitti kapteenin haastattelun haverin vuosipäivänä sunnuntaina.

Schettino syytti loistoristeilijän karilleajosta aluksen indonesialaista ruorimiestä.

- Jos ruorimies olisi ymmärtänyt saamansa ohjeet oikein, laiva olisi purjehtinut ohi eikä mitään olisi tapahtunut, Schettino sanoi.

Ruorimies ei ollut hänen mukaansa ainoa syypää.

Minulle kerrottiin, että kaikki on kunnossa.

Francesco Schettino

- Tutkasta vastaavan henkilön olisi pitänyt sanoa, että edessämme on maata. Minulle kerrottiin, että kaikki on kunnossa, Schettino muisteli vuoden takaisia tapahtumia.

- Kun menin kannen suuren ikkunan luo, näin edessämme vuoren. Olimme purjehtimassa suoraan vuoreen.

Kapteeni Schettino esitti haastattelussa surunvalittelunsa onnettomuuden uhrien omaisille. Costa Concordian karilleajossa kuoli 32 ihmistä.

- Otan osaa uhrien ja heidän omaistensa kärsimyksiin, hän sanoi.

Syyttäjän mukaan Schettino aiheutti karilleajon piittaamattomalla toiminnallaan ja pakeni laivasta ennen kuin alus oli saatu tyhjennettyä. Schettinoa vastaan ei ole kuitenkaan vielä nostettu syytteitä.

Laivan hylky makaa yhä kyljellään puoliksi uponneena Giglion saaren edustalla. Saaren kirkossa järjestettiin sunnuntaina iltapäivällä muistojumalanpalvelus onnettomuuden uhreille.

Lähteet: AFP