"Välttelin työkavereita, jotta viinan hajua ei huomattaisi"

Työterveyslaitoksen mukaan joka neljäs työssäkäyvä juo niin, että alkoholihaittojen riski on koholla. Viinakoukkuun jäänyt lakimies kehottaa esimiehiä puuttumaan asiaan heti, jos epäily päihdeongelmasta herää.

Kotimaa
Mies istuu penkillä puistossa.

Viisikymppinen Jorma on työskennellyt pitkään lakimiehenä arvostetun työnanantajan palveluksessa. 2000-luvun puolivälissä hänen alkoholinkäyttönsä karkasi niin pahasti hallinnasta, että hän alkoi olla töissäkin juovuksissa.

- Ensin se oli aika maltillista. Otin pari annosta töistä lähtiessä. Vähitellen ottoajat aikaistuivat iltapäivään ja ruokatuntiin.

Jorma hämmästelee itsekin sitä, miten pitkään onnistui salaamaan alkoholiongelmansa.

- Vakuutin itselleni, että kaikki on kunnossa ja yritin järjestää asiat niin, että en tapaisi työtovereitani. Kartoin tilanteita, joissa viinan haju olisi ehkä huomattu.

Ongelman pahentuessa työn jälki alkoi vääjäämättä kärsiä, ja lopulta Jorma jäi kiinni. Työpaikan päihdevastaavana toiminut työkaveri tuli muissa asioissa piipahtamaan Jorman työhuoneeseen ja huomasi, että jokin oli vialla. Jorma kiittelee vieläkin työkaverinsa toimintaa.

- Hän toimi hyvin hienotunteisesti ja asiallisesti. Hän sanoi, että nyt taitaa viinaa olla otettu aika reippaasti ja olisi varmaan parasta, että lähtisit kotiin. Jutellaan asiasta, kun olet selvä. Kiinnijääminen oli lopulta valtava helpotus.

Nyt Jorma on AA-kerhon tukemana viidettä vuotta raittiina.

- Olen työnantajalle hyvin kiitollinen siitä, että sain toisen mahdollisuuden. Kiitollisuus ei ainakaan vähennä sitoutumistani nykyiseen työhöni.

Joka neljännen riski on kohonnut

Työterveyslaitoksen mukaan joka neljäs työssäkäyvä juo niin, että alkoholihaittojen riski on ainakin lievästi kohonnut. Varsinaisten suurkuluttajien määrästä on vaikea saada luotettavaa tietoa, koska tutkimukset perustuvat kyselyihin ja paljon juovilla on tapana peitellä alkoholinkäyttöään.

- Jos jotain kautta herää epäilys työntekijän päihdeongelmasta, niin hyvin suurella todennäköisyydellä epäilys on aiheellinen, sanoo Kalliolan Nurmijärven päihdeklinikan johtaja Jyrki Lausvaara.

Lausvaaran mukaan liikaa juoville on tyypillistä se, että työvire vaihtelee tavallista enemmän. Krapulassa ja väsyneenä ihminen ei ole aikaansaavimmillaan

- Yksi kuntoutuksessa ollut esimies kertoi, että hän teki lapsellisia virheitä, joita sillä tasolla olevalle ihmiselle ei pitäisi sattua. Hyvinä kausina töitä tehdään sitäkin enemmän ja tunnollisemmin. On kova tarve todistaa oma ammattitaito ja työkyky itselle ja muille.

Alkoholin ongelmakäyttäjillä sairaspoissaoloja voi olla jopa kolminkertainen määrä keskiarvoon verrattuna. Taantuman oloissa päihdeongelmaiselle osoitetaan tavallistakin helpommin ovea.

- Nousukausina hoitoonohjaus toimii paremmin. Laskusuhdanteessa päihdeongelma on hyvä syy panna ihminen pihalle, Lausvaara sanoo.

Jorman nimi on muutettu.