Jäämaratonradalle ehkä jo tällä viikolla

Työnjohtaja kuvailee haasteellisia oloja nyt jo normaaleiksi, sillä jäämaratonin rataa on kunnostettu jo muutaman vuoden ajan samoissa, vaikeissa oloissa. Työt ovat edenneet kuitenkin viime vuotta nopeammin.

työnjohtajat
Jäämaratonradan alku Kallavedellä Kuopion sataman tuntumassa.
Riikka Nurmi / Yle

Jäämaratonradan kunnostustyöt Kuopion sataman edustalla ovat edenneet haastavasta jäätilanteesta huolimatta nopeasti. Radan tekeminen on nyt samassa vaiheessa kuin tammikuun lopulla viime vuonna.

Työnjohtaja Kai Aho Kuopion kuntatekniikkaliikelaitoksesta kuvailee jäätilannetta pilke silmäkulmassa normaaliksi.

- Tekisi mieli sanoa, että haastavissa oloissa menemme, mutta kyllähän tämä alkaa olla jo normaalia. Jäällä on viime vuosien tapaan jälleen paljon kohvaa, vettä ja railoja, työnjohtaja naurahtaa.

Traktorilla ei ole jäälle asiaa

Sen sijaan jään vahvuus vaihtelee työnjohtajan mukaan poikkeuksellisen paljon.

- En muista toista tällaista vuotta, jolloin jää olisi eri kohdissa näin erivahvuista. Ehkä se johtuu siitä, että järvien eri osat jäätyivät niin eri aikaan. Alkuvuoden suvikeli pelasti tilannetta jonkin verran, sillä höttölumi suli pinnasta ainakin osittain pois. Nyt jäät pääsevät taas vahvistumaan, kun suojaavaa lumikerrosta ei ole niin paljon, Aho kertoo.

Radan tekijät ovat saaneet pumpattua käsin vettä jäälle kilometrin lenkille, ja nyt työn alla on kahden kilometrin lenkki. Mönkijää ja moottorikelkkaa isommilla koneilla jäälle ei ole ollut vielä asiaa.

Parhaimmillaan maratonradasta jokin osuus on kuitenkin luisteltavassa kunnossa jo tällä viikolla.

- Mutta se vaatii sen, että kaikki tähdet ovat meille suotuisassa asennossa, Aho hymähtää.

Uudenlainen markkinointi harkinnassa

Finland Ice Marathon -tapahtuma järjestetään Kuopiossa 20.-23. helmikuuta jo 30. kerran.

Kuopion kaupunginhallitus käsittelee tänään maanantaina tapahtuman jatkoa. Esityksenä on, että Kuopion kaupunki ja Pohjois-Savon Liikunta sopivat yhteistyöstä vuosille 2014-2016. Tällöin ensi vuoden tapahtumaa päästään markkinoimaan jo tämänvuotisen tapahtuman yhteydessä.

Jatkossa suunnitteilla on myös tuoda jäämaraton osaksi Kuopio winter events and entertainment - yhteismarkkinointia, jota valmistellaan parhaillaan.