Hyppää sisältöön

Ruusuiset ajat ohi Huiskulassa

Huiskulan puutarha lopettaa kotimaisen leikkoruusutuotannon. Vaarassa on noin 25-30 työpaikkaa.

Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Turkulainen Huiskulan puutarha aloittaa yt-neuvottelut. Toimitusjohtaja Antti Pajunen kertoo, että puutarha on lopettamassa leikkoruusutuotannon kannattamattomana. Yt-neuvottelut koskevat noin 25-30 puutarhan työntekijää.

- Afrikkalainen ruusunviljely on pistänyt koko eurooppalaisen ruusunviljelyn polvilleen. Hollantilainen ruusunviljely on supistunut rajusti. Suomessakin ruusunviljelypinta-ala on vähentynyt viime vuosina kymmenesosaan, Pajunen sanoo.

- Huiskulan puutarha tuottaa tällä hetkellä yli puolet kotimaisesta ruusuntuotannosta. Tuontiruusu asettaa niin kovat hintapaineet, että kilpailukyky ei enää riitä, tämän takia tämä karu päätös joudutaan tekemään.

Huiskulan puutarhan kokonaisviljelypinta-ala on 5, 5 hehtaaria. Tästä noin puolet eli 2,2 hehtaaria on leikkoruusutuotantoa. Merkittävä osuus Huiskulan puutarhan tuotannosta loppuu.

- Halvimmillaan kuluttaja voi ostaa 10 kappaleen ruusunippuja päivittäistavarakaupasta alle kolmella eurolla. Meidän kustannuskehitys on ollut sellainen, että emme millään pysty sellaisella hintatasolla ruusuja tuottamaan. Varsinkin, kun energian hinta ja palkkakustannukset nousevat koko ajan, yhtälö tulee liian vaikeaksi.

Huiskulan puutarhaan jää tulppaanintuotanto. Puutarha tuottaa noin 9 miljoonaa tulppaania kevään aikana. Tämän lisäksi ruukkukasvituotanto on elinvoimaista ympäri vuoden.