Aikuisten hiihtokoulussa opetellaan kaatumaan

Tasapaino, kunnon välineet ja oikein kaatuminen kuuluvat aikuisten hiihtokoulun perusopintoihin. Vapaalla tyylillä hiihtäminen on monelle keski-ikäiselle vierasta.

ilmiöt
Aikuisten hiihtokoulussa opetellaan molempien hiihtotapojen saloja.
Jan Kallas

Aikuisten hiihtokoulussa opetellaan hiihtämään. Vaikka jokainen suomalainen on hiihtänytkin ainakin koulussa, odottaa Lahden Hiihtoseuran Hannu Viitala aikuisten hiihtokouluun silti tulijoita.

- Vapaa tyyli on keski-iän paremmalle puolella oleville vielä vähän outo. Moni tulee hiihtokouluun jopa ensi kertaa uusien välineiden kanssa. Tarvitaan välineopastusta ja muutama juttu pikku tekniikkaa, niin homma etenee.

Suksien liu’uttaminen ja tasapainon hakeminen ovat vapaassa tyylissä tärkeitä. Myös suksen voiteluun on kiinnitettävä huomiota. Aikuisten hiihtokoulun ensimmäisellä tunnilla aloitetaan perusasioista.

- Lähdetään perustekniikasta, eli seisotaan yhdellä jalalla ja liu’utetaan yhdellä jalalla. Tasapainosta lähdetään liikkeelle, Viitala kertoo.

Vapaa tyyli on keski-iän paremmalle puolella oleville vielä vähän outo.

Myös kaatumiseen kiinnitetään huomiota. Hannu Viitala muistuttaa, että Lahden hiihtomaastoissa on paljon pahoja mäkiä, joissa nopeus voi kasvaa liian kovaksi.

- Jos vauhti karkaa ja kontrolli pettää, niin pitää uskaltaa heittäytyä ennen kuin vauhti on liian kova.

Viitala hehkuttaa luistelutyylillä hiihtämisestä saatavaa nautintoa.

- Kyllähän siinä saa vauhdin hurmaa ja mikäs sen mahtavampaa kuin keväällä järven jäällä hiihtäminen, kun matka taittuu.

Pertsakin muistetaan Lahden hiihtokoulussa

Perinteistä hiihtotapaa ei hiihtokoulussa ole kuitenkaan unohdettu. Hannu Viitala sanoo, että kyllä siinäkin on opettamista. Yhden koulukerran aiheena on voitelu. Yhteensä aikuisten hiihtokoulu kokoontuu viis kertaa.

Ensimmäinen kokoontuminen on Lahden urheilukeskuksessa Siiri Rantasen patsaalla tiistaina 15. tammikuuta kello 17.30.