Professori: Homesaneeraus voi lisätä asunnon myrkkyjä

Mikrobiologian professori Mirja Salkinoja-Salonen on varoittanut viranomaisia biosidien vaaroista.

Kotimaa

Professori Mirja Salkinoja-Salonen tyrmää desinfiointiaineiden käytön sisätiloissa. Helsingin yliopistossa työskentelevän tutkijan salapoliisityö alkoi vuosi sitten, kun hänet pyydettiin tutkimaan epäillyn homeasunnon mikrobipitoisuuksia. Asunnosta löytyi biosidia, jota ei pitäisi hänen mukaansa käyttää sisätiloissa ollenkaan.

- Epäilytti, kun pinnat olivat täysin mikrobittomia, mutta kuitenkin pyyhittäessä myrkyllisiä. Siellä oli täytynyt tehdä kemiallinen desinfiointi. Kupla puhkesi ja totesin että näitähan on vaikka kuinka paljon, hän selittää.

Solukokeissa guanidiinibiosidit paljastuivat yhtä myrkyllisiksi kuin myrkyllisimmät hometoksiinit.

- Nämä ovat viimeisiä aineita, joita voidaan levittää sisätiloihin, professori puuskahtaa.

Hän on informoinut tiedoistaan viranomaisia, muun muassa Valviraa ja sosiaali- ja terveysministeriötä - tuloksetta.

Salkinoja-Salonen epäilee, että aineilla on voitu harhauttaa esimerkiksi sisäilmamittauksia, joita tehdään hometta epäilltäessä.

- Jos tilaan suihkutetaan desinfiointikemikaalia ja muutamaa päivää myöhemmin mitataan [muun muassa homeitiöiden määrää kuvaavat] pesäkeluvut, niin eihän se ole oikein.

Myrkkyvettä suihkun lattialla?

Professorin mukaan biosidikerrostumat murenevat pikkuhiljaa. Veden kanssa läträtessä voi muodostua vaarallista aerosolia suihkussa. Myrkkyvettä syntyy, kun lattiaa moppaa.

- Yhdet pinnat pesin yhdeksän kertaa ja joka kerta irtosi suunnilleen saman verran myrkyllisyyttä, hän kertoo.

Ulkona myrkyllisyyttä laimentavat aurinko ja sadevesi, sisällä ei juuri mikään. Yksi yritys mainostaakin tuotteen "jalokiven kruunuksi" sitä, että teho kestää jopa vuosia.

- Miksi mitään muita tiloja kuin sairaaloita pitää edes desinfioida? Salkinoja-Salonen kysyy.

"Homepuhdistus" ei puhdista

On kyseenalaista, onko homeenestoaineilla edes hometta estävää tehoa. Mikrobiologin mukaan ei.

- Biosidit tehoavat huonosti itiöllisiin mikrobeihin eikä niillä ole likaa irrottavaa ominaisuutta. Desinfioinnit ovat useimmiten tarpeettomia, Salkinoja-Salonen sanoo.

Pahimmassa tapauksessa homevauriot jäävät korjaamatta ja tilassa on vain lisää myrkkyä. Kasvustojen kemiallinen käsittely voi siis johtaa entistä vakavampiin terveysongelmiin.

- Niin, siivousyritykset tarjoavat tällaista myrkytyspalvelua, hän pamauttaa.

Tukeskin toteaa eduskunnan tarkastusvaliokunnalle toimittamassaan lausunnossa, että kemiallisen homesaneerauksen todellisista hyödyistä on aiheellista keskustella.

Professori torjuu kuitenkin Tukesin tulkinnan siitä, että myrkyistä voisi päästä eroon pelkällä pintojen puhdistuskäsittelyllä.