Tove ja Muumit Ateneumin juhlanäyttelyssä 2014

Tove Jansonin syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta ensi vuonna. Vaikka Ateneumin juhlanäyttely Helsingissä esittelee kuvataiteilijan tuotantoa monipuolisesti, ei muumeja voida jättää huomiotta.

kulttuuri
Tuulikki Pietilän kuvaelma Muumipapan urotyöt - teoksesta
Mihalis Kouloumpis / Yle

"Minä tiedän. Kaikki muuttuu vaikeaksi jos haluaa omistaa esineitä, kantaa niitä mukanaan ja pitää ominaan. Minä vain katselen niitä - ja kun lähden tieheni, ovat ne minulla päässäni. Minusta se on hauskempaa kuin matkalaukkujen raahaaminen."

Nuuskamuikkusen lausahdus on yksi osa sitä kuvaa, joka meille on Tove Janssonista syntynyt. Muumeihin Jansson usein henkilöityy ja eri muumihahmojen kautta moni kuvittelee jotain itse tekijästäkin oppivansa.

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta Tove Janssonin syntymästä. Janssonin Tampereen kaupungille lahjoittamia muumikokoelman helmiä nähdään ensi vuonna Helsingissä Ateneumissa kevään ja kesän aikana.

- Eihän Tove Janssonin juhlavuoden näyttelyä voi tehdä ilman muumeja, mutta kyllä Ateneumin näyttelyn keskiössä on Tove Jansson kuvataiteilijana, Ateneumin taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila sanoo.

Tanninen-Mattila uskoo Janssonin näyttelyn keräävän paljon yleisöä.

Muumilaaksoon ei mahtunut, siispä Ateneumiin

Muumilaakso on maailman ainoa Tove Janssonin muumitaiteeseen erikoistunut taidemuseo. Tove Janssonin alkuperäisiä muumitaideteoksia esittelevä Tampereen taidemuseon Muumilaakso toimii nykyään Tampereella Puutarhakadulla.

Koska nykyiset Muumilaakson tilat ovat melko pienet, Tampereella voidaan esitellä vain osaa kokoelmasta. Ateneumiin lainataan Muumilaaksosta sekä Tuulikki Pietilän lasivitriineihin tekemiä kuvaelmia että Tove Janssonin piirroksia ja luonnoksia.

- 29 kuvaelmaa lähtee Ateneumiin joko varastoon tai näyttelyyn esille. Päätöksiä siitä, mitkä tulevat esille, ei vielä ole tehty, kertoo museoamanuenssi Elina Bonelius Tampereelta.

Lainattaviksi kuvaelmiksi valikoituivat ne, jotka eivät mahdu Tampereella esille. Piirroksia ja muita Janssonin kuvataideteoksia lainataan Ateneumiin noin 190 kappaletta.

Muumilaaksossakin juhlitaan Tove Janssonin juhlavuotta, lupaa Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju.